Божидар Божанов: Има засилване на кибератаките в страните около България

  • 04 май 2022 08:29

  • 1292
  • 1
© Кадър NOVA

Често хакерските групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наема. Това не е официален разход на службата, а си има канали. Не знаем обаче дали случаят с “Български пощи” и руската връзка е такъв. Това заяви министърът на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има в студиото на Нова телевизия.

Според него част от проблема е, че никога не се знае кой стои зад кибератаката.

По думите му всички кибератаки на територията ни имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Като атакувана инфраструктура посочи Българска агенция за бежанците, но увери, че няма изтичане на данни.

Той поясни, че част от институциите са под наблюдение на ДАНС, а други под Министерството на електронното управление. Проблемът с “Български пощи” е, че не са към нито една от двете институции.

“БНБ е извън обхвата на стратегическите обекти, което е пропуск, но там нивото на киберсигурност е високо”, заяви Божанов.

Министър Божанов: Всичко сочи, че атаката срещу "Български пощи" е дошла от Русия

Като недопустима грешка в “Български пощи” посочи възможността паролите на администраторите да бъдат видими.

“Има ескалация на всички видове атаки в страните около България. Ние подготвихме държавната администрация поне за базовите атаки”, обясни министърът.

Той обяви, че още утре ще има съвет по киберсигурност: “Ще предложим комплексни мерки за осигуряване на защита”.

Божанов разясни как функционират тролските фабрики в интернет: “Група хора, които търсят работа от вкъщи, биват наемани и им се плаща на споделено съдържание. Създават ти профил, понякога ти създават и сайт. Пари се взимат и от рекламите на “Гугъл”, които са в сайта”.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дългата ръка на

2022.05.04 | 12:31

1
москва

Добави коментар

Водещи новини