НАСА продължава сътрудничеството с Русия за Международната космическа станция

  • 15 март 2022 11:11

  • 2220
  • 0
НАСА продължава сътрудничеството с Русия за Международната космическа станция
© pixabay

Американската космическа агенция НАСА ще продължи сътрудничеството с Русия за Международната космическа станция (МКС), независимо от руското нахлуване в Украйна и санкциите, наложени в отговор на това от САЩ на Русия, съобщи ДПА.

"Работим заедно от повече от 20 години и ще продължим да го правим", каза Джоел Монталбано, мениджър на програмата МКС в НАСА. "Наясно сме какво се случва, но ние сме в състояние да продължим да вършим работата си. Нищо не се е променило през последните три седмици", каза той.

Санкциите могат да доведат до падането на МКС, заяви Рогозин

Сътрудничеството е в основата на проекта МКС.

"Това не е процес, в който една група може да продължи без другата. Всички трябва да работим заедно, за да има успех".

Плановете за завръщане на Земята на американския астронавт Марк Ванде Хай и на руските космонавти Антон Шкаплеров и Пьотър Дубов с руска капсула "Союз" в края на месеца се придвижват към изпълнение, добави той.

"Мога да ви кажа със сигурност, че Марк се връща у дома със "Союз". Във връзка сме с руските си колеги...те потвърдиха, че ще приберат целия екипаж у дома".

Руската космическа корпорация Роскосмос вече потвърди връщането на екипажа и отбеляза, че никога не е давала причини някой да се съмнява в надеждността й. От Роскосмос отбелязаха също, че поддържането на нормалната работа на МКС е водещ приоритет, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2220 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини