Украйна спира половината от световното производство на неон за чипове

  • 11 март 2022 15:56

  • 7431
  • 2
Украйна спира половината от световното производство на неон за чипове
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Двамата водещи доставчици на неон в Украйна, които произвеждат около половината от световните доставки на ключовата съставка за производството на чипове- неон, спряха операциите си. Има реална заплаха цените на полупроводници са се повишат и кризата с недостиг на чипове да се засили, предава „Ройтерс“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10656

Между 45 и 54 процента от световния полупроводников неон, нужен за лазерите, използвани за производството на чипове, идва от две украински компании, „Ингас“ и „Криоин“. Световното потребление на неон за чипове е достигнало 540 метрични тона миналата година, според оценката на "Тексет“.

Украйна може да получи 415 млрд. долара, конфискувани от Русия

И двете фирми са прекратили дейността си, според представители на компанията, тъй като руските войски са ескалирали атаки срещу градове в Украйна, убивайки цивилни и унищожавайки ключова инфраструктура.

Спирането хвърля мъгла върху световното производство на чипове, които вече са в недостиг, след като пандемията увеличи търсенето на мобилни телефони, лаптопи и автомобили, принуждавайки някои фирми да намалят производството.

Преди инвазията „Ингаз“ е произвеждал от 15 000 до 20 000 кубически метра неон на месец за клиенти в Тайван, Корея, Китай, САЩ и Германия, като около 75% са отивали за производството на чипове, казва Николай Авджи, главен търговски директор на компанията пред Ройтерс.

САЩ заплашиха китайски компании, продължаващи да изнасят в Русия

"Криоин“, който е произвеждал приблизително 10 000 до 15 000 кубични метра неон месечно и е разположен в Одеса, е спрял работа на 24 февруари, когато започнаха атаките, за да осигури безопасността на служителите си. Това заяви директорката за бизнес развитието на компанията Лариса Бондаренко, цитирана от БТА. 

Според нея "Криоин“ няма да може да изпълни заявките за 13 000 кубични метра неон през март, освен ако войната не спре. 

Компанията може да издържи още поне три месеца, ако заводът не поднови работа, но, ако оборудването бъде повредено , това ще засегне сериозно финансите на фирмата и ще затрудни бързото възобновяване на операциите в завода, предупреди Бондаренко. Украинският неон е вторичен продукт от руското производство на стомана.

При анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г. цените на неона са скочили с 600 на сто, според Комисията за международна търговия на САЩ.

Радина Лазарова
7431 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сърбеца

2022.03.11 | 16:18

1
Важно е да се спомене и подчертае във всяка статия, че Руснаците убивали цивилни..,, ама, че сте жалкари
.

2022.03.11 | 16:48

2
Тъп русороб,руските бомби да не избират само военни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини