SpaceX губи 40 спътника заради слънчева буря

  • 09 февруари 2022 21:38

  • 3643
  • 2
SpaceX губи 40 спътника заради слънчева буря
© pixabay

Най-новият флот от спътници на компанията SpaceX  изпадат от орбита след слънчева буря, съобщава БТА.

До 40 от 49-те малки спътници, изстреляни миналата седмица, или са се върнали в атмосферата и са изгорели, или са на път да го направят, съобщи компанията. Причината е геомагнитна буря миналия петък, която е направила атмосферата по-плътна. Това е увеличило съпротивлението и на практика е обрекло сателитите.

Капсулата "Дракон" на "Спейс екс" с четирима астронавти на борда се е скачила с МКС

Наземните диспечери са се опитали да спасят спътниците, като са ги поставили в режим на хибернация и са ги насочили да летят така, че да намалят до минимум съпротивлението. Но атмосферното въздействие е било твърде голямо и спътниците не са успели да се събудят и да се изкачат на по-висока, по-стабилна орбита.

SpaceX все още разполага с близо 2 000 спътника "Старлинк", които осигуряват интернет услуги в отдалечени кътчета на света. Те обикалят земното кълбо на височина над 550 км.
Спътниците, засегнати от слънчевата буря, са били на временна ниска орбита.

SpaceX умишлено ги изстрелва така, за да може евентуалните изпаднали сателити бързо да се върнат в атмосферата и да не представляват заплаха за други космически апарати.
Според компанията няма опасност от тези падащи спътници нито на орбита, нито на Земята. Всеки от тях тежи по-малко от фунта 260 кг.

SpaceX описва инцидента като "уникална ситуация". Такива геомагнитни бури се причиняват от интензивна слънчева активност, като например изригвания, които могат да изпратят потоци плазма от слънчевата корона, устремени в космоса и към Земята.

След изстрелването на първите спътници "Старлинк" през 2019 г. Илон Мъск предвижда съзвездие от още хиляди, за да увеличи интернет услугите.

Астрономите са притеснени, че тези мегасъзвездия ще провалят нощните наблюдения от Земята. Международният астрономически съюз създава нов център за опазване на тъмното небе. 

Мая Йорданова
3643 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
"уникална ситу@ция"?!?

2022.02.09 | 23:35

1
така е като залагаш на к0личество за сметка на качеств0...

2022.02.10 | 06:07

2
Е, Йелон Муск не е като те6е, да залага на "качество" на тъпи коментари.

Добави коментар

Водещи новини