ЕС иска да задължи всички компании, опериращи в общността, да обработват данни на сървъри, базирани в Европа

  • 07 февруари 2022 14:06

  • 3094
  • 4
ЕС иска да задължи всички компании, опериращи в общността, да обработват данни на сървъри, базирани в Европа
© gettyimages

„Мета“ планира да спре достъпа до „Фейсбук“ и „Инстаграм“ в Европа заради регулации, свързани с обмена на данни. Това e записано в годишния доклад на компанията, оглавявана от Марк Зукърбърг, съобщава „Гарадъин“.

От компанията, чийто акции миналата седмица преживяха истински борсов крах, искат да продължат да обработват данни на своите европейски потребители в САЩ.

"Мета" въвежда нов инструмент срещу тормоза в разработената от нея метавселена

Властите в ЕС искат да спрат това и да задължат всички компании, опериращи на регионалния пазар, да обработват данни на сървъри базирани в общността.

В своето становище от "Мета" посочват, че споделянето на информация между отделни държави и региони е от ключово значение, за да може компанията да осигурява своите услуги, свързани с целенасоченото разпространение на рекламно съдържание, предаде БТВ.

До този момент „Фейсбук“ използваше споразумението Privacy Shield („Щит на поверителността“), което позволяваше дейностите на компанията в Европа да могат да се извършват безпрепятствено. Документът обаче бе анулиран с решение на Европейския съд през 2020 г., като от тогава досега политиците от двете страни на Атлантическия океан преговарят за нов договор.

От базираната в Лондон медия City AM са провели комуникация с „Мета“, като от там са потвърдили за намеренията.

Вицепрезидентът на технологичния гигант по глобални въпроси и комуникации Ник Клег, който е бивш вицепремиер на Великобритания, посочи, че липсата на безопасен трансфер на данни, който да е законово регламентиран, е пречка пред развитието на индустрията, обработваща информация.

Последиците от липсата на подобна рамка ще бъдат усетени от малките до най-големите бизнеси, допълни Клег. За пример той даде, че френска компания, занимаваща се с продажби на дребно, няма да може да базира свой колцентър в Мароко.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3094 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ше трябва да си

2022.02.13 | 01:21

4
преправят GDPR
фен

2022.02.07 | 16:19

3
Плача!

2022.02.07 | 14:38

2
FACE - BOKLUK

2022.02.07 | 14:15

1
Нямам търпение. Спрете ги тея помии от вчера даже

Добави коментар

Водещи новини