Що е то отворени данни и каква е ползата от тях

  • 17 януари 2022 14:06

  • 2431
  • 0
Що е то отворени данни и каква е ползата от тях
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Отворен код, отворени данни - това е терминология на новия министър по електронното управление. Който даде заявка управлението да стане по-дигитално. Отворените данни са полезни не само за информиране, а и за анализ, който да аргументира вземането на адекватни управленски решения. 

Отворените данни или информацията, която събират различните сензори, създават възможност за принадена стойност. В това е сигурна Силвия Илиева. Тя е професор във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. От 2019 година е директор на института "Гейт“ към СУ, а проектът работи за градовете на бъдещето, дигиталното здравеопазване, интелигентно правителство и умна индустрия.

Министър Божанов: В близко бъдеще към личната ни карта ще внедрим и здравна карта

Силвия Илиева дава пример как отворените данни за замърсяването помагат в проекта им в Община Лозенец. Благодарение на данните тази столична община вече има изграден дигитален двойник:

"Идеята е да направим цифрово копие на града с всичките му обекти, процеси и да моделираме цели аспекти, в които живеем ние в града. Ние сме интегрирали данни за въздуха, за околната среда и вече имаме един 3D модел за визуализация на район "Лозенец“ със сградите, пътната инфраструктура. Помогнахме на общината и за детските градини", обяснява тя пред БНР.

 

Мая Йорданова
2431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини