-
07 декември 2021 15:44
- 3882
- 0
![Нов научен експеримент за повишаване на антиоксидантността на бирата](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2021-49/big/752771.png)
Продължават научните експерименти за повишаване на антиоксидантния капацитет на пивото от българските учени, които тази година празнуват 65-та годишнина от създаването на родната пивоварна наука. Един от най-активните научни екипи в това поле на знанието, е този на проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ). Експертите вече приключиха втория етап на най-новото си изследване за връзката между степента на охмеляване на пивото и антиоксидантите му качества.
Този път фокусът на новото проучване са флавоноидите на хмела, които са едни от най-важните естествени биологично-активни съставки. Те са с растителен произход и освен в хмела, се съдържат в много други лечебни и диетични растения с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни, анти-вирусни и регулиращи ензимните процеси свойства. Примери за богати на флавоноиди храни са: лук, магданоз, боровинки, банани, черен шоколад, червено вино и др. Според редица национални и международни научни публикации, в пивото в различни концентрации са установени шест класа флавоноиди, като разликите са обусловени от използваните суровини – сортовете ечемик и хмел, условията за протичане на ферментационния процес и времетраене на отлежаването. Най-изследвани в пивото са флаванолите и фенолните киселини.
В рамките на ръководеното от проф. Маринова изследване за определяне на флавоноидния профил на пива при по-висока степен на охмеляване и вложени хмелови аромати е използван анализ с високоефективна течна хромография (HPLC). Изследването е проведено в лабораторни условия с осем проби пиво, за ферментацията на които са използвани дрожди за горна и долна ферментация и охмеляване със 120 и 200 mg/l α-горчиви киселини и хмелови аромати.
Заключенията на екипа учени от ИКХТ установяват, че общото съдържание на флавоноиди, идентифицирани с течна хромография е по-високо от стойностите, получени с класическия спектрофотометричен метод. Пробите пиво, съдържащи хмелови аромати, се характеризират с по-високо общо съдържание на флавоноиди, отколкото пивата, охмелени с по-висока доза α-горчиви киселини. В зависимост от степента на охмеляване, съдържанието на флаваноидите в различните проби пиво варират от 626 милиграма на литър до 307 mg/l. Най-високо е общото съдържание на флавоноиди в пробите пиво тип IPA - 625,91 mg/l - тенденция, потвърдена и от резулататите от класическия анализ. По данни на чуждестранни изследвания, сходни стойности (519-607 mg/l флавоноиди) са получени за пиво от елда и това вероятно се дължи на факта, че елдата е функционална храна с високо съдържание на биоактивни компоненти, вкл. флавоноиди.
Според вида флавоноиди, най-високо е количеството на флаванолите – при седем от осемте проби те съставляват 93-97% от общото съдържание на флавоноиди. Най-слабо застъпената група са фенолните киселини, като при седем от осемте проби количеството им е от 0,65 до 1,36% от флавоноидно съдържание.
Общото флавоноидно съдържание като стойност (определено спектрофотометрично и с течнохроматографски метод) на изследваните пива е сравнено с данни от сходни изследвания, провеждани периодично в България и в други европейски страни. Разликите в общото съдържание на флавоноиди между стойностите на настоящото изследване и тези в литературата биха могли да се отдадат на използваните суровини, продължителността на технологичния процес, техниката на майшуване и варене, типа на ферментация, вида на пивото, условията на съхранението му и др.
,,Досега се считаше за приемливо и традиционно охмеляването на светло пиво с около 80-90 mg/l α-горчиви киселини. Нашите опити са с умерена и по-висока степен на охмеляване – 120 и 200 mg/l α-горчиви киселини и с така модерното сухо охмеляване (по време или след ферментационния процес)“, сподели проф. Габриела Маринова. Изводите от изследването показват, че по-високата степен на охмеляване на пивната мъст не води до смущение в развитието и размножаването на дрождите. Не са установени отклонения и в нормалните параметри на ферментационния процес.
,,В резултат можем да заключим, че умереното влагане на хмел в бирата е по-благоприятно за повишаване на нейните биоактивни компоненти, отколкото по-наситеното охмеляване. Това е важно да се знае и от пивопроизводителите и от потребителите, още повече, че флавоноидите на хмела дават допълнителен полезен потенциал на пивото. Струва си да подчертаем, че пивото е единствената напитка с хмел, който е богат на вещества с широк и необикновен спектър на въздействие върху човека. Може да се счита, че добавен в умерени количества в пивото, той допринася положително за балансираното хранене и усвояване на храната.“, допълни проф. Маринова.
Въпреки утежнената заради пандемията обстановка, българските учени от ИКХТ, Центъра по биология на храните и Университета по хранителни технологии, Пловдив, продължават да осъществяват редица проекти за развитието на пивоварната категория и технология. Изследването за флавоноидния профил на пивото е шестото българско научно проучване през последните 2 години. Резултатите от тези изследвания са само част от значимите постижения на родните учени в областта на пивоварната наука в нейната 65 годишна история. Само през последните 10 години в тази приложна област у нас са реализирали около 75 проучвания и изследователски задачи, отразени в над 80 научни доклади и публикации.
Допълнителна информация:
Хмелът е една от четирите основни, суровини за производство на пиво и определя до голяма степен типичните му качества, като горчив вкус, хмелов аромат и стабилност на пяната. Той балансира сладостта на малца с горчивина и разнообразие от вкусове и аромати. Обикновено няколко грама хмел са достатъчни и с решаващо въздействие върху добре дефинираните характеристики на пивото.
Последвайте канала на
Свързани новини
![107-годишна австралийка смята, че бирата е в основата на дълголетието](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2021-46/big/749703.png)
107-годишна австралийка смята, че бирата е в основата на дълголетието
19 ноември 202109:44
![Ползите за здравето от бирата](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2021-21/big/712965.jpg)
Ползите за здравето от бирата
25 май 202111:37
![Неочаквани научни факти за жените и бирата](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2021-12/big/699738.png)
Неочаквани научни факти за жените и бирата
23 март 202111:56
![Бирата обединява хората и създава добро настроение](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2020-50/big/675571.png)
Бирата обединява хората и създава добро настроение
10 декември 202012:08
![Бирата съдържа пробиотици и мотивира спортуването](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2020-35/big/652076.png)
Бирата съдържа пробиотици и мотивира спортуването
25 август 202012:12
![Глобалното затопляне застрашава вкуса на бирата](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2020-35/big/651859.png)
Глобалното затопляне застрашава вкуса на бирата
24 август 202013:39
![Броят на животните, използвани за тестове в лаборатории в Германия, продължава да спада за поредна година](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2023-52/big/911300.jpg)
Броят на животните, използвани за тестове в лаборатории в Германия, продължава да спада за поредна година
25 декември 202321:34
![За бирата, лятото и още нещо](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2023-34/big/883442.png)
За бирата, лятото и още нещо
22 август 202312:46
![Скок на глобалното потребление на бира за първи път от 2 години през 2021-а](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2022-52/big/830039.jpg)
Скок на глобалното потребление на бира за първи път от 2 години през 2021-а
29 декември 202211:52
![Преобразен ЦСКА взе страха на Арда преди мача за Купата, "червените" с нов герой](https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.bg/16022025/1d1d7e9e-e7cf-45c3-a67d-f2ebacb02acf.jpg?operations=crop(46:0:3308:1834),fit(968:545))
Преобразен ЦСКА взе страха на Арда преди мача за Купата, "червените" с нов герой
![Кайо Видал блесна при успех на Лудогорец над Берое](https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.bg/16022025/775bb291-a67f-4429-bfd9-acdfcf6b0ff8.jpg?operations=crop(2:66:4237:2448),fit(968:545))
Кайо Видал блесна при успех на Лудогорец над Берое
![Огромен скандал: фенове нахлуха на терена и набиха делегата на Локо (Пд) - Септември](https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.bg/16022025/70fcfaef-cb29-4b45-8659-aea41d454115.jpg?operations=autocrop(968:545))
Огромен скандал: фенове нахлуха на терена и набиха делегата на Локо (Пд) - Септември
![Ювентус повали Интер и остави Наполи на върха](https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.bg/16022025/5a5ff3a4-9bbd-40e6-864f-393fd069d097.jpeg?operations=crop(0:307:4314:2733),fit(968:545))
Ювентус повали Интер и остави Наполи на върха
![Томаш: Знаех какво ще се случи, ще кажа нещо, което не трябва, и утре пак аз ще съм виновен](https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.bg/16022025/cdb96b7e-f11e-4570-8c40-55c43bf7bcd0.jpg?operations=crop(0:116:4845:2842),fit(968:545))
Томаш: Знаех какво ще се случи, ще кажа нещо, което не трябва, и утре пак аз ще съм виновен
![Тотнъм удари Манчестър Юнайтед за трети път през този сезон](https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.bg/16022025/34283c36-2e03-4d39-969d-1e0572ae4920.jpeg?operations=crop(3:0:1020:571),fit(968:545))
Тотнъм удари Манчестър Юнайтед за трети път през този сезон
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
![Атанас Зафиров е новият председател на БСП](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007369.jpg)
Атанас Зафиров е новият председател на БСП
16 февруари 202518:15
![Новият председател на БСП: От днес партията ще е по-различна](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007376.png)
Новият председател на БСП: От днес партията ще е по-различна
16 февруари 202519:50
![Теменужка Петкова отива в Брюксел, представя напредъка ни за приемане на еврото](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007382.jpg)
Теменужка Петкова отива в Брюксел, представя напредъка ни за приемане на еврото
16 февруари 202521:04
![Министър Тахов: Възможно е да възприемем надценката да е до 30% на хранителните продукти](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007378.png)
Министър Тахов: Възможно е да възприемем надценката да е до 30% на хранителните продукти
16 февруари 202520:27
![Левон Хампарцумян: Таван на надценките може много лесно да се преодолее](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007372.png)
Левон Хампарцумян: Таван на надценките може много лесно да се преодолее
16 февруари 202518:43
![Критично остава състоянието на единия от ранените при тежката катастрофа край Видин](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007381.png)
Критично остава състоянието на единия от ранените при тежката катастрофа край Видин
16 февруари 202520:52
![Въздушната линейка транспортира мъж със съмнения за инсулт от ски писта в Боровец](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007371.jpg)
Въздушната линейка транспортира мъж със съмнения за инсулт от ски писта в Боровец
16 февруари 202518:30
![Издирват жена и 7-годишното ѝ дете от Благоевградско](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007385.png)
Издирват жена и 7-годишното ѝ дете от Благоевградско
16 февруари 202521:53
![Разкриха подробности за питането на САЩ към Европа за гаранции за сигурността на Украйна](https://img2.novini.bg/uploads/news_pictures/2025-07/big/1007373.jpg)
Разкриха подробности за питането на САЩ към Европа за гаранции за сигурността на Украйна
16 февруари 202519:04