Астрономи откриха нова екзопланета

  • 03 декември 2021 19:13

  • 2621
  • 0
Астрономи откриха нова екзопланета
© Pixabay

Далечна екзопланета, чиято повърхност може да е от разтопено желязо, откриха астрономи. Тя е на 31 светлинни години от Земята и има диаметър малко над 9000 километра, което я прави приблизително с размерите на Марс, съобщава Нова телевизия.

„Чрез точното определяне на нейния радиус и маса тя е класифицирана като скалиста планета. Изглежда има прилики с Меркурий. Това я поставя сред по-малките планети като Земята и придвижва изследванията стъпка напред в търсенето на „друга Земя“, каза Кристин Лам от Германския авиационен център.

Астрономи откриха за първи път планета извън Млечния път

Една година на тази планета продължава по-малко от 8 часа, което я прави част от групата планети с "ултра-къс период" (USP), които обикалят около своята звезда за по-малко от един земен ден. Тъй като планетата е толкова близо до звездите, температурата на повърхността ѝ може да достига 1500 градуса по Целзий, повече от 500 пъти по-висока от тази на Земята.

„Вече познаваме няколко от тях (планети с USP), но произходът им в момента не е известен“, каза д-р Лам.

„Високата плътност показва, че планетата е с желязно ядро“, каза Германският авиационен център. Твърди се, че нейните свойства са подобни на тези на Меркурий, с непропорционално голямото му ядро от желязо и никел, което го отличава от другите подобни на Земята тела в Слънчевата система.

Мая Йорданова
2621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини