Мария Габриел: Стартъпите са двигател за успех на иновационната екосистема в България

  • 22 октомври 2021 14:07

  • 906
  • 2
Мария Габриел: Стартъпите са двигател за успех на иновационната екосистема в България
©

Българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, заедно с министъра на образованието и науката Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и министъра на икономиката Даниела ВезиеваДаниела ВезиеваДаниела Тодорова Везиева е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и, откриха кръгла маса посветена на сътрудничеството между Европейския институт за иновации и технологии (EIT) и България. Събитието беше повод да се обърне внимание и на резултатите от сключения през май 2020 г. Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката и Европейския институт за иновации и технологии. Чрез новостите в програмите бяха очертани следващите стъпки за съвместни действия и предизвикателствата, на които те ще дадат отговори.

„През последната година български стартъпи са привлекли повече инвестиции в сравнение с предходни години. На основата на техния успех, днешното предизвикателство е изграждане на  иновационна екосистема, в която тези стартъпи работят пряко с университетите, бъде ускорен трансфера на знания от науката към индустрията и се осигури взаимодействие с регионите и финансовите инструменти на тяхно разположение. Бюджетът, мрежата от контакти и програмите на EIT ще подпомогнат този процес“, заяви Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Българският еврокомисар наблегна на трите новости на Европейския институт за иновации и технологии. На първо място, EIT ще подобри предприемаческия и иновационен капацитет на университетите чрез пилотната инициатива за висшите учебни заведения с бюджет от 90 милиона евро. Комисар Габриел открои успешното участие на редица български университети в тази инициатива. След това тя обърна внимание и на Регионалната иновационна схема, която е с удвоен бюджет за периода 2021-2027 година,  благодарение на усилията й по време на преговорите по правната рамка на EIT. Накрая, Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова привлече вниманието към потенциала на България, участвайки по-активно в общностите за знания и иновации на EIT. 

„На 26 ноември ще бъде обявена нова общност за знания и иновации в областта на секторите на културата и творчеството. България има потенциал да бъде сред най-активните участници в нейното развитие. Изграждането на силна иновационна екосистема означава достъп до ресурси, инвестиции и партньорства. Такава е и целта на работата ни по отношение на успешното съчетаване на инвестициите между програмите на ЕС - „Хоризонт  Европа”, „Еразъм+“ и „Творческа Европа“ с фондовете на кохезионната политика и Механизма за възстановяване и устойчивост“, заключи българският еврокомисар.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
906 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.23 | 14:00

2
От заглавието разбрах само думите "двигател" и "България", та се чудя на какъв език говори тая.
обичам бахур и ракия

2021.10.22 | 16:20

1
Стар тъпите ??

Добави коментар

Водещи новини