Малкият размер ограничава възможностите на Марс да задържа вода

  • 22 септември 2021 15:45

  • 2856
  • 6
Малкият размер ограничава възможностите на Марс да задържа вода
© pixabay

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис посочиха нова причина за липсата на живот на Марс - според тях планетата е твърде малка, за да задържа големи количества вода в течна форма, съобщи ЮПИ, цитиран от БТА.

Когато преценяват потенциалната обитаемост на една планета, специалистите отчитат предимно разстоянието от звездата ѝ.

Пилотирани мисии до Марс са възможни, ако не са за повече от 4 години

Според учените от Вашингтонския университет в Сейнт Луис обаче значение има и размерът ѝ.

Известно е, че на Марс някога е имало много вода. Сега повърхността на планетата е суха. Останалата вода е замръзнала, предимно в полярните шапки или в сенките на кратерите. Американските учени анализират наличието на стабилни изотопи на калия. Той е умерено летлив елемент и те го използват като индикатор за по-летливи съединения като водата. Те изчисляват нивата на калий в 20 марсиански метеорита, открити на Земята. Резултатите показват, че Марс е загубил повече калий и други летливи вещества от Земята по време на образуването си, но е запазил повече летливи вещества от Луната и астероида Веста.

Изследването показва ясна връзка между наличието на летливи елементи и масата на космическо тяло. Затова според ръководителя на изследването Кун Уанг "съдбата на Марс е предрешена от самото начало".

Учените твърдят, че има някакъв праг на масата, за да могат скалистите планети да задържат течната вода. Такива планети трябва да са по-големи от Марс.

Тези данни ще бъдат полезни за анализ на планети извън Слънчевата система. Учените настояват, когато се оценява вероятността от живот, да се вземе предвид не само позицията на планетата спрямо звездата, но и нейният размер.

Мая Йорданова
2856 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.09.22 | 17:56

6
а някои казват, че размерът нямал значение...
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.22 | 16:29

1
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
ами да,

2021.09.22 | 17:54

5
имало е мако даки, пеко таки и ... малко траки.

2021.09.22 | 17:24

4
Нема грижи, Йелон Муск ще плува в закрит басейн.
ХХХ

2021.09.22 | 16:41

3
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.22 | 16:34

2
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини