Учени наблюдаваха формиране на луна около планета извън Слънчевата система

  • 22 юли 2021 19:57

  • 2656
  • 1
Учени наблюдаваха формиране на луна около планета извън Слънчевата система
© pixabay

Астрономи за пръв път наблюдаваха формиране на луна около планета извън Слънчевата система, съобщи БТА.

С помощта на обсерваторията АЛМА в Чили учените са засекли диск от газ и прах, струпващ се около една от две млади планети, които се движат в орбита около младата звезда PDS 70, намираща се на около 370 светлинни години от Земята. От такива околопланетни дискове се раждат естествените спътници.

Руски учен предсказа появата на "втора Луна"

Откритието дава по-ясни познания за оформянето на планетите и естествените им спътници, казват учените. Повече от 4400 екзопланети са открити извън нашата Слънчева система. Досега край тях не са откривани околопланетни дискове, защото почти всички екзопланети са разположени в напълно зрели слънчеви системи с изключение на двете "новородени" планети, които се движат в орбита около PDS 70.

"Тези наблюдения са уникални и дългоочаквани, за да подложим на изпитание теорията за създаването на планетите и пряко да наблюдаваме раждането на планети и на техните спътници", каза астрономката Мириам Бенисти от университета на Гренобъл, която е ръководител на изследването, публикувано в сп. "Астрофизикал джърнъл летърс".

В нашата Слънчева система впечатляващите пръстени на Сатурн са реликва от първичен диск, образуващ луни, каза съавторът на изследването Стефано Факини от Европейската южна обсерватория. Оранжевата звезда PDS 70 има маса, приблизително колкото на нашето Слънце. Тя е на едва на пет милиона години, а двете планети около нея са още по-млади. Те много напомнят на Юпитер - газовият гигант, който е най-голямата планета в нашата Слънчева система, макар да са по-големи от нея.

Мая Йорданова
2656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост3

2021.07.24 | 20:09

1
Четете си библиите,там пише как Бог е създал планетите!

Добави коментар

Водещи новини