България е в предприсъединителен период за приемане в Европейската космическа агенция

  • 14 юли 2021 12:20

  • 2570
  • 2
България е в предприсъединителен период за приемане в Европейската космическа агенция
© Pixabay

"В сегашните времена всичко е възможно, необходимо е политическа воля и финансови средства, но ако искаме като членове на Европейския съюз да използваме възможностите на Европейската космическа агенция за обучение на астронавти, е необходимо ние да станем първо пълноправни членове на тази агенция и след това български граждани могат да кандидатстват за работа в агенцията", каза за БНР Георги Желев, директор на Института за космически изследвания на БАН. Той коментира предложението на лидера на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов да изпрати български астронавти в космоса, заедно с астронавт от Северна Македония.

По думите му в момента Българи е в предприсъединителен период за приемане в Европейската космическа агенция, който продължава 5 години. "В зависимост от политиката и доказаните компетенции от страна на България, той може да се удължи с още 5 години и съответно да се предложи влизане и ставане на пълноправни членове", допълни в предаването "Преди всички" проф. Желев.

Български ученици спечелиха отличия в областта на космическите науки в обучителния лагер Space Camp Turkey по модел на NASA

Според него би трябвало да се направи разграничение между изпращането на астронавти за научни изследвания и полет до космоса с цел туризъм. "Астронавти също можем да пратим, но това изисква не само физическа подготовка, но и научна програма, научни задачи, които те трябва да изпълнят".

Европейската космическа агенция досега е одобрила 36 проекта, от тях 13 са спечелени от Института за космически изследвания на БАН. 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
2570 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Кьорсуфра

2021.07.17 | 09:30

2
Да побърза че първите космонавти чакат. ТОВА СА ОБИЧАНИТЕ Б. Б. И ГЕШЕВТОВ.

2021.07.14 | 13:59

1
България ще бъде дълго в "присъединителен период" именно заради некадърниците-лапачи в ИКИТ.

Добави коментар

Водещи новини