Електронните цигари не причиняват възпаление и оксидативен стрес

  • 18 юни 2021 09:52

  • 6765
  • 3
Електронните цигари не причиняват възпаление и оксидативен стрес
© Pixabay/elsaolofsson

Парите на електронните цигари не причиняват възпаление и оксидативен стрес, показва изследване на риска от употребата на електронни цигари спрямо обикновените цигари, публикувано  във водещото медицинско списание Circulation на Американската асоциация по сърдечни заболявания. 

Всичко по темата:
Електронни цигари 15

Зад проучването стои екип от американски учени от Бостънския Университет, Университета Вандербилт в Нашвил, Университета в Луисвил, Университет „Джон Хопкинс“ в Балтимор, Американската Асоциация по сърдечни заболявания и други институции, ангажирани с общественото здраве. 

Проучването “Оценка на употребата на тютюн и здравето на населението“ (PATH) се провежда в САЩ многократно и регулярно от 2013 г. насам. В началото на януари тази година американските учени публикуваха данни от последната вълна на изследването, както и съвместно писмо относно оценката на нивото на риска от употреба на електронни цигари спрямо тютюнопушенето на обикновените цигари.

В нов анализ на над 7 100 пълнолетни американци, навършили 18 години, изследователите изучават връзката между тютюнопушенето и употребата на електронни цигари и появата на възпаление и оксидативен стрес като биомаркери, тъй като те са ключови фактори за предизвиканите от тютюнопушенето сърдечно-съдови заболявания, а промяната в биомаркерите е предвестник за инфаркт и сърдечна недостатъчност. Оксидативния  стрес представлява дисбаланс между свободни радикали и антиоксиданти и предизвиква клетъчни увреждания и заболявания. Състояние, при което се наблюдава недостиг на антиоксиданти, чиято функция е да балансират продукцията на оксиданти. Оксиданти най-често са свободните радикали, които се образуват при нормалните биохимични процеси в клетката при стрес, инфекции, радиация, прием на токсични вещества и др. Оксидативният стрес e фактор и за развитието на много заболявания, свързани с тютюнопушенето, като ХОББ и рак на белия дроб.

Изследването установява:

- Участниците, които са преминали изцяло на електронни цигари, показват подобен профил на възпалителен и оксидативен стрес като при хората, които не употребяват никакви никотинови продукти – не пушат конвенционални или електронни цигари

- Тези, които употребяват само вейпинг устройства , имат значително по-ниски нива на почти всички биомаркери за възпаление и оксидативен стрес в сравнение с участниците, които пушат основно цигари

- Участниците, които пушат и тези, които използват електронни цигари, имат по-високи нива за всички оценени биомаркери в сравнение с участниците, които не са използвали нито едно от изделията

- Участниците, които са използвали едновременно цигари и електронни цигари, т.е. смесвали са и двата продукта при употребата си, обаче, показват подобни нива на всички биомаркери за възпаление и оксидативен стрес, подобно на тези на пушачите

Следователно пълното преминаване към електронни цигари води до ползи като намаляване на възпалението и оксидативния стрес в сравними нива като тези на непушачите, показват резултатите от изследването.

"Това проучване е сред първите, които използват национално представителни данни за изследване на връзката между употребата на цигари и електронни цигари и биомаркерите за възпаление и оксидативен стрес", казва д-р Андрю Стоукс, от Бостънския университет и първият автор на изследването. 

"Имайки предвид времето между излагането от употребата на тютюневи изделия и развитието на симптоматика на заболяванията и диагнозата, идентифицирането на връзката между употребата на електронни цигари и чувствителните биомаркери за сърдечно-съдово увреждане е важно за разбирането на дългосрочните ефекти от употребата на електронните цигари“, допълва д-р Стоукс.

По думите му резултатите от това изследване могат да послужат при съветването на пациетите за потенциалните рискове от двойната употреба на цигари и електронни цигари и важността от пълното преминаване към вейпинг устройствата като средство за отказ на тютюнопушенето. 

"Някои пушачи започват да използват и електронни цигари, за да намалят честотата, с която пушат. Те, обаче, често стават потребители и на двата вида продукти, вместо да преминат изцяло от единия към другия. Ако електронните цигари се използват като средство за отказ от тютюнопушенето, то цигарите трябва да бъдат напълно спрени и заменени с електронните и на тези хора трябва да се препоръча план за постигането в крайна сметка на пълна свобода от употребата на каквито и да било тютюневи изделия“, категоричен е Стоукс.

Според него изследването е още едно доказателство, че ако електронните цигари наистина се използват за средство за отказ от тютюнопушенето и намаляване на вредата, те са ефективни. Но ако пушачите просто продължат да пушат и едновременно да употребяват и електронни цигари, те са изложени на същата опасност, както ако пушат само цигари.

Според д-р Майкъл Сийгъл, професор в Катедрата по обществени здравни науки в Университетското училище за обществено здраве в Бостън, има огромни доказателства, че тютюнопушенето е по-опасно от т.нар. вейпинг.

"Доказателствата в поредица от проучвания показват, че когато пушачите преминат към електронни цигари, те изпитват незабавно и драстично подобрение, както на дихателно, така и на сърдечно-съдовото ниво. Също така, убедителни са доказателствата, че аерозолът от електронните цигари съдържа много по-ниски нива на вредни химикали, включително канцерогенни, в сравнение с цигарения дим и  потребителите на електронни цигари имат по-ниски нива на токсични химически биомаркери от пушачите“, казва д-р Сийгъл.

Изследване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология (JACC), пък установява, че подобренията в съдовата функция се появяват само  месец след преминаването от горими към електронни цигари.

Д-р Константинос Фарсалинос, научен сътрудник в Центъра за сърдечна хирургия Onassis в Атина, Гърция, и в Катедрата по фармация, обобщава: „Подобни подобрения са наблюдавани при тези, които използват електронни цигари с никотин и такива без никотин,  развенчавайки един общ мит (който вече е опроверган), че никотинът допринася значително за сърдечно-съдовия риск, свързан с тютюнопушенето. Още по-забележителното е, че подобрения в сърдечно-съдовата функция се наблюдават дори при и тези хора, които не са се отказали напълно от пушенето, но значително са намалили консумацията на тютюнопушене“.

Eлектронните цигари са 70% по-ефективни при отказване на цигарите от никотинзаместващата терапия, констатира в доклада си и организацията „Кохрейн“. Прегледите и метанализи на научната мрежа се приемат като златен стандарт за най-добрите доказателства от научните изследвания за потенциални вреди и ползи от здравни интервенции.

Всичко по темата:
Novini.bg
6765 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
v

2021.06.21 | 10:14

3
само Рак, нищо друго.
само в страната ни

2021.06.20 | 17:28

2
не причиняват - фактите сочат, че извън нея причиняват ...
Stamatis

2021.06.18 | 10:31

1
Добре завоалирани "изледвания", платени от табаковата индустрия, която надуши къде сега са паричките! Пушете си, нищо няма да ви се случи. Който е наивен да вярва!

Добави коментар

Водещи новини