Изборът на авангардни слаботокови системи – ключ за ползването на сградите в новата реалност

  • 10 юни 2021 10:32

  • 1969
  • 0
Изборът на авангардни слаботокови системи – ключ за ползването на сградите в новата реалност
©

Разговаряме с Анатолий Жиянски, управляващ директор на СисТех България ООД – компания с доказан дългогодишен опит в проектиране и доставка на техника за системи за сигурност.

Г-н Жиянски, от дълго време работите в посока да се избират правилно, но и предварително слаботоковите решения, които да водят до „превенция, превенция и превенция“. Защо това е толкова важно?

Нека първо изброим кои са слаботоковите специалности. Видеонаблюдение, видеодомофони, пожароизвестяване, оповестяване, контрол на достъп, пропусквателни системи, лицево разпознаване, СОТ, автоматизация във всяка една сграда – това са слаботоковите специалности, които се случват винаги на крайна фаза и между Акт 14 и Акт 16 на сградата.

Защо толкова много говорим за превенция? Говорим за превенция, защото тя е събирателно понятие – контрол на достъп, зелени сгради, ергономия, охрана. Взети заедно, ако те работят добре и са избрани подходящо като системи и решения за една сграда, тогава можем да твърдим, че ние сме се променили в посоката, в която и светът се е променил.

В последно време превенцията взе превес над всичко останало поради пост-Ковид епохата, в която очакваме да навлезем всеки един момент. Всъщност става въпрос за нещо много повече от нова реалност. Става въпрос за взривно навлизане за по-малко от година на изкуствен интелект, следващи нива на автоматизация, интеграция между системите в една сграда на чисто практично работещо ниво. Говорим за това, че с лицевото разпознаване вече можете да отключвате входни врата, да ги отваряте автоматично, а асансьорът сам да ви избере етажа.

Видяхте, че офисите се изпразниха и ще ни струва технологично усилие, но ще трябва да автоматизираме сградите във всеки един аспект, за да може те да се напълнят отново, да бъдат ефективни и да възвръщат инвестицията, направена в тях.

Защо твърдите, че проектирането преди първа копка е гаранция за сигурност на инвестицията?

Проектирането на слаботоковите системи още на фаза инвестиционно намерение е изборът на правилна концепция за всички специалности в една сграда и е ключово за нейната реализация и последваща експлоатация. Да не забравяме, че след Акт 16 сградата започва своя живот – тогава започва нейната експлоатация, тогава започва възвръщането на всички инвестирани средства и тя трябва да е функционална.

Проектирането доскоро беше доста тежко подценявано. В последните две-три години започнахме да развиваме проектирането заедно с инвеститори, строителни компании, подизпълнители, главни изпълнители, интегратори и виждаме, че проектите, които са започнали с предварително проектиран избор на слаботокови специалности минават изключително гладко. Колкото по-рано, толкова по-добре. А как да спестим средства като проектираме предварително. Просто е. Представете си една сграда, която е завършена – всичко е озеленено, оградите са готови, започва нанасянето. Изведнъж се появява въпросът – как ще я охраняваме? Започват нови изкопни работи, започва отново монтаж, допълнително полагане на кабели, включително и в интериора на етажите, на входовете, на добре подбрания екстериор. И накрая се оказва, че зелените градинки са разкопани,  защото просто сме пропуснали да планираме една важна част от функционалността на сградата.

Що се отнася до бюджета, ще ви споделя нещо, което дискутираме в последните месеци с нашите колеги в строителството, а именно – дали една сграда ще е функционална, или не по отношение на вложените слаботокови специалности е свързано с това, дали ще вложите, или не максимум 1 % от тоталната инвестиция в нея. Убеден съм, че на всички ни е ясно, че 99% от инвестицията и нейната възвръщаемост зависят от 1% разум. Така е и в живота.

Кой е първият, най-надежден източник на информация за най-новите технологии на пазара? Да не забравяме, че бъргарският пазар е по-особен.

България вече не е по-особен пазар. България е бърз, динамичен, любопитен, бюджетен, иновативен и бих казал доста умен пазар. Преди години вносителят беше просто компания, която купува, доставя и продава. В последните 7-8 години дистрибуторите добавиха много нови услуги. СисТех България също добави много услуги – консултации, обучения, тренинги, съпорт на място, проектиране, консултиране.

Сега е периодът, в който провеждаме практическите обучения „Professional Corner“ за нашите партньори във Варна, Бургас, Пловдив. Предстои обучението в София, което ще се проведе в рамките на четири дни и ще бъде посетено от над 200 наши клиенти.

В последните две години консултирането и проектирането в екип с нашите партньори – системни интегратори, главни изпълнители, строители, набира страхотна скорост и с радост мога да кажа, че сме свидетели само на успешни и спокойни проекти. Наблягам на това, защото в тези стресови времена, инвестицията трябва да бъде приключена навреме, по възможно най-добрия начин и с най-високата гаранция за успешна експлоатируема сграда, която незабавно да започне да работи.

Казвате често – „инвеститорът преди всички“. Моля, развийте тезата си.

Да, инвеститорът е важен. И инвеститорът трябва да е сигурен в абсолютно всички, свързани в неговия проект – консултанти, проектанти, архитекти, строители, главни изпълнители, поддоставчици и контролиращи органи, че всички те ще бъдат много съвестни и ще успеят в правилния момент да го посъветват, как да развива проекта си във времето. По отношение на дистрибуторите, какъвто е СисТех България, нашата най-важна задача е да обясним, представим и демонстрираме новите възможности пред инвеститора, за да е той абсолютно наясно, коя технология да избере. От избора на една технология до нейната реализация в сградата обикновено изминават две години, поради процеса на строителство. Така че, ако сте избрали нещо авангардно днес, вие ще сте абсолютно в крак с времето, когато вашата сграда придобие Акт 16. Няма нищо по-добро от това.

Съветвам всички колеги да се обръщат към нас и да продължаваме да правим още и успешни проекти и СисТех България в ролята си на консултант, проектант и вносител на нови технологии е на ваше разположение.

СисТех България е национален лидер в доставката, адаптирането и подготовка на проекти и решения за видео-ориентирани интелигентни продукти, решения и услуги за сигурност.

За повече информация и поръчки се свържете с нас на:  office@systeh.bg, тел.: 0897 807 600, както и в офисите ни в страната - СофияВарнаПловдивБургас.

(платено съобщение)

Novini.bg
1969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини