Учени създадоха електронно устройство с рекордно малък размер

  • 13 май 2021 13:34

  • 1409
  • 2
Учени създадоха електронно устройство с рекордно малък размер
© Pixabay

Учени от САЩ са създали едночипова система, която е толкова миниатюрна, че може да се инжектира в тялото с обикновена медицинска спринцовка, пише сп. "Сайънс адвансис".

Едно от потенциалните приложения на устройството е като безжичен сензор за телесна температура, предава БТА.

Специалистите от Колумбийския университет са успели да вместят в "куб" с обем по-малък от 0,1 кубически милиметра пълноценна електронна система за измерване на температурата и безжично предаване на събраните данни. За комуникация с външния свят се използва ултразвуков сигнал, чийто излъчвател и приемник е специален пиезоелектричен елемент.

"Антената, която може да се използва за оборудване на устройството, щеше да е по-къса от дължината на радиовълните, така че трябваше да използваме ултразвук, за да комуникираме с устройството. На базата на тази технология могат да бъдат създадени не само температурни сензори, но и други приспособления, предназначени да събират данни вътре в тялото. Те могат просто да се инжектират, което в някои случаи е много удобно", обясняват инженерите.

Ефективността на миниатюрната електронна система е тествана върху лабораторни мишки, които са били инжектирани интрамускулно с устройствата.

Последвайте канала на

Novini.bg
1409 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.05.13 | 13:57

1
ти предаде ли своите златни нактити на Борисов? Предавай да не те пребията момчетата от Делта Гард.

2021.05.15 | 07:17

2
Троле, троле не отиват на добре работите за никого, за теб също, но ще го разбереш накрая.

Добави коментар

Водещи новини