Тесла няма да приема биткойни като заплащане за автомобилите си заради климатичните промени

  • 13 май 2021 06:26

  • 1856
  • 6
Тесла няма да приема биткойни като заплащане за автомобилите си заради климатичните промени
© Pixabay

Компанията Тесла е престанала да приема биткойни при продажбите на автомобилите си заради опасения за ефекта на криптовалутата върху климата, съобщи изпълнителният директор на Тесла Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, в Туитър, предаде Ройтерс.

След съобщението на Мъск цената на биткойна спадна с повече от 7 процента до 52 669 долара.

През февруари Тесла обяви, че е купила биткойни на стойност 1,5 млрд. долара. След това компанията започна да приема криптовалутата като заплащане при продажбите на автомобили, което доведе до покачване на стойността на биткойна с около 20 процента.

В сряда Мъск каза, че Тесла няма да продава биткойните си и че има намерение отново да ги използва при трансакциите си веднага щом добиването им премине към по-устойчиви енергийни източници.

"Ние сме обезпокоени от бързото увеличаване на употребата на фосилни горива за добиването и трансакциите с биткойни и по-специално на въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива", написа Мъск в Туитър.

Криптовалутата се създава, като мощни компютри се състезават с други машини за разрешаването на сложни математически задачи. Това е енергийно интензивен процес, който в момента често разчита на електричество, произведено от изкопаеми горива и по-специално въглища.

Биткойнът достигна нов ценови връх от $63 000

При настоящите темпове "копаенето" на биткойни поглъща енергия, сравнима с консумацията на Нидерландия през 2019 г., показват последните данни на университета в Кеймбридж и на Международната агенция по енергетика.

"Криптовалутата е добра идея в много отношения и ние вярваме, че тя има обещаващо бъдеще, но това не трябва да става на висока цена за околната среда. Също така разглеждаме други криптовалути, които използват по-малко от един процент от енергията за трансакция на биткойна", заяви Мъск.

Novini.bg
1856 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2021.05.13 | 08:27

4
Що не каже, че е заради ковида

2021.05.13 | 09:10

6
"Бай Васо Сърбеца" и "Васко Р. Младич" е един и същи човек, явно с шизофрения
Васко Р. Младич

2021.05.13 | 08:28

5
Аман от лицемерни обяснения

2021.05.13 | 07:59

1
...а пък дали не случайно, заради резкия срив на валутата тези дни, но замаскирано обяснение, като затопляне на планетата и тем подобни глупости?

2021.05.13 | 08:23

3
Имa oбяснeниe, a тo e, чe кoгaтo влoжиш мнoгo пaри(тaкa кaчвaш цeнaтa) или слeд гoлям скoк в цeнaтa нa пaзaрa, хoрaтa си дърпaт oбрaтнo пaритe зa дa усвoят пeчaлбaтa и съoтвeтнo цeнaтa пaдa ;) ...нo нe мoжe рeaлнo дa сe придвиди, кoгa всички щe рeшaт дa си изтeглят влoжeниятa, тoвa e тънкoсттa нa зaнaятa :)

2021.05.13 | 08:14

2
а какво е твойто обяснение за "резкия срив", отворко?

Добави коментар

Водещи новини