Хеликоптерът на НАСА "Инджинюъти" ще извърши днес четвърти полет на Марс

  • 29 април 2021 17:00

  • 1293
  • 2
Хеликоптерът на НАСА "Инджинюъти" ще извърши днес четвърти полет на Марс
© Getty Images

Хеликоптерът на НАСА "Инджинюъти" ще извърши днес четвъртия си полет на Марс за последните две седмици, съобщи пресслужбата на НАСА, цитирана от БТА

"Четвъртият полет на "Инджинюъти" е планиран за 10 часа и 12 минути американско източно стандартно време или 0 часа и 30 минути марсианско време (17 часа и 12 минути българско време - бел.ред). първите данни дали полетът е бил успешен се очаква да постъпят в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в 13 часа и 12 минути американско източно стандартно време (20 часа и 12 минути българско време - бел.ред)", се посочва в прессъобщението на сайта на американската космическа агенция.

Хеликоптерът ще полети от полето Братя Райт на повърхността на Марс, където се намира в момента. Очаква се той да се издигне на височина около пет метра и да се придвижи на разстояние от 133 метра.

"Инджинюъти" покри всички технически изисквания и задачи, които НАСА си бе поставила за възможностите за контролиран полет на Червената планета, заяви Лори Глейз, директор на програмата за планетарни науки в НАСА.

"С преодоляване на разстоянието на четвъртия полет, смятаме да подобрим марсианския си рекорд, поставен с третия полет на 25 април. Хеликоптерът ще е във въздуха не 80 секунди, а цели 117 секунди. Ще бъде увеличена и скоростта - с два метра в секунда до три и половина метра в секунда и така хеликоптерът ще може да прелети два пъти по-голямо разстояние", каза Джей Боб Баларам, главен инженер на "Инджинюъти".

Хеликоптерът на стойност 80 милиона долара пристигна на Марс с марсохода "Пърсивиърънс" на 18 февруари. Първият му самостоятелен полет на Червената планета беше на 19 април.

Novini.bg
1293 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.30 | 16:27

2
NALI NIAMASHE ATMOSFERA KAK LETI TOVA ILI GLEEDAME POREDNATA LAJA

2021.04.29 | 18:20

1
Заснехте ли марсианци .отишли ужким на Марс пък до луната не могат.

Добави коментар

Водещи новини