Изкуствен интелект може да идентифицира хората по стъпките им

19 април 2021 11:18

Изкуствен интелект може да идентифицира хората по стъпките им
© Pixabay
501 0

Учени от университета в Кентъки и от китайския Технологичен институт в Нанянг са разработили евтина система, в която изкуствен интелект може да идентифицира човек по звука от една негова стъпка, пише сайтът Юнайт АИ.

Учените са постигнали чрез софтуера си PURE деветдесет процентна успеваемост при анализа на аудио данни, дори и с много малка продължителност, предава БТА.

Архитектурата на PURE разчита на набор от микрофони, като страничните шумове се потискат чрез спектрален метод. Когато стъпките са "заглушавани" от говор или от уличното движение, специален алгоритъм отделя техния звук от околната среда.

Микрофоните дават данни за анализ на сигнали на допира на стъпалото до земята, които са сведени до сампли от 16 килохерца. Изкуственият интелект е бил обучен по този начин да разпознава най-различни стъпки и да отделя техния "отпечатък" от околната среда. Той е строго индивидуален и може лесно да се оприличи на дактилоскопичното разпознаване.

При направените тестове се оказало, че системата разпознава с 90-96 процентна точност запис на 2-3 стъпки и с 88 до 95 процентна точност от 2 до 3 стъпки. А от една единична стъпка процентната идентификация възлизала на 81-86 на сто.

Novini.bg
501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини