Neuralink показа маймуна с имплантиран в мозъка чип, която играе видеоигри

12 април 2021 20:46

© YouTube/ Neuralink
1527 2

Американската компания "Нюралинк" (Neuralink), създадена с помощта на Илон Мъск, демонстрира способността на маймуна да играе на видеоигра със силата на мисълта, благодарение на имплантиран в мозъка ѝ чип, съобщи сайтът на компанията, предава БТА.

В началото на видеото маймуната играе с помощта на джойстик, след това започва да я управлява с мисълта си.

Илон Мъск разкри колко часа спи един милиардер

"Това е Пейджър, 9-годишен макак, на който е присаден чип на "Нюралинк" в двата дяла на мозъка преди около 6 седмици", пояснява представител на компанията. За успешното си представяне маймуната получава за награда бананови смутита.

Чипът е бил имплантиран през февруари, а връзката с него се осъществява чрез айфон. Специалистите се научили да разшифроват зависимостта между невронната активност с определени действия, което им позволило да постигнат обратна връзка. По такъв начин макакът бил обучен да движи курсора на екрана без помощта на джойстик. Прохождащата компания "Нюралинк" беше създадена с помощта на американския предприемач Илон Мъск преди четири години и обедини усилията на водещи специалисти в разработването на невронен интерфейс и роботи.

Novini.bg
1527 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.04.13 | 08:18

2
Днес на животно, утре кой знае...и нема да играеме игри, а ще сме опитни зайци

2021.04.13 | 05:21

1
Голяма работа, у нас тиква без чип и без мозък играе на ластик с цяла държава вече 12 години.

Добави коментар

Водещи новини