Приложението TikTok е атакувано в Европа за нарушаване на потребителското законодателство

16 февруари 2021 16:51

Приложението TikTok е атакувано в Европа за нарушаване на потребителското законодателство
© Getty images
555 0

Китайското приложение за споделяне на кратки видеа TikTok беше атакувано във вторник от множество жалби от потребителски групи в ЕС за предполагаемо нарушение на потребителското законодателство на единния блок и за неспособност да защити децата от скрита реклама и неподходящо съдържание, съобщава Ройтерс.

TikTok, което собственост на китайската компания ByteDance, бързо увеличава популярността си по целия свят, особено сред тийнейджърите. Приложението обаче е изправена пред нарастваща критика относно политиките си за поверителност и безопасност след редица инциденти.

Европейската потребителска група BEUC визира няколко въпроса в жалбата си, сред които условията за ползване: "Те са неясни, двусмислени и благоприятстват TikTok в ущърб на потребителите му. Условията му за авторски права са също толкова несправедливи, тъй като дават на TikTok неотменимо право да използва, разпространява и възпроизвежда видеоклиповете, публикувани от потребителите, без възнаграждение".

Защо TikTok е толкова привлекателна социална мрежа за младите

В жалбата също така се посочва, че политиката на компанията за виртуални артикули, при която потребителите могат да купуват монети, които да се използват за виртуални подаръци за известни личности на TikTok, чието представяне им харесва, съдържа несправедливи условия и подвеждащи практики.

"TikTok не успява да защити децата и тийнейджърите от скрита реклама и потенциално вредно съдържание на своята платформа“, се казва още в жалбата на BEUC, като същевременно се посочва, че практиките на компанията за обработка на лични данни на потребителите са подвеждащи.

В допълнение към жалбата на BEUC, потребителските организации в 15 държави алармираха своите власти и ги призоваха да действат. "Винаги сме отворени да чуем как можем да се подобрим и се свързахме с BEUC, тъй като бихме приветствали среща, за да изслушаме техните опасения“, каза говорител на TikTok.

Компанията също така заяви, че е разработила в приложението резюме на своята политика за поверителност, за да улесни тийнейджърите да разберат нейната позиция по отношение на поверителността.

Novini.bg
555 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар