"Спейс Екс" изстрелва модулите за окололунната станция "Гейтуей" през 2024 година

  • 11 февруари 2021 07:48

  • 797
  • 0
"Спейс Екс" изстрелва модулите за окололунната станция "Гейтуей" през 2024 година
© Pixabay

Американската компания "Спейс Екс" на предприемача Илон Мъск ще осъществи изстрелването на модулите, необходими за създаването на окололунната станция "Гейтуей", съобщи НАСА на своя сайт.

В лунна орбита ще бъде пуснат електродвигателният модул /Power and Propulsion Element, PPE), а също така и станцията за обитаване и снабдяване /Habitation and Logistics Outpost, HALO/.

От НАСА отбелязаха, че тези два модула ще станат основните елементи за изграждането на окололунната станция. Тя ще бъде използвана като междинен пункт за бъдещи мисии до естествения спътник на Земята и до далечния космос.

Модулите ще бъдат напълно окомплектовани на Земята и ще бъдат доставени на окололунна орбита в рамките на едно изстрелване от космодрума Кейп Канаверал не по-рано от 2024 година.

Стартът ще бъде поверен на компанията "Спейс Екс", която ще го осъществи със своята свръхтежка ракета-носител "Фалкон хеви". Нейната товароподемност надвишава 63,8 тона.

Общата сума на договора, сключен между "Спейс Екс" и НАСА, се очаква да възлезе на над 331,8 милиона долара, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини