Китайска космическа сонда наближава Марс

  • 10 февруари 2021 11:48

  • 513
  • 1
Китайска космическа сонда наближава Марс
© Pixabay

Китайски космически апарат е на път да навлезе в орбитата на Марс, ден след като това стори сондата на ОАЕ "Амал" и седмица преди очакваното кацане на американски апарат на Червената планета, съобщи Асошиейтед прес.

Китайските власти не са обявили очакван час на навлизането на апарата в орбита заради трудностите при осъществяването на тези мисии. Миналата седмица официалната агенция Синхуа съобщи, че сондата се очаква да забави хода си около сряда, преди да навлезе в орбитата на Марс и да се подготви за кацане. 

Космическата сонда на ОАЕ навлезе в орбита около Марс

Опитът за кацане на повърхността на планетата се очаква след около три месеца. Ако всичко мине според плановете, Китай ще е втората страна, успяла да спусне космически апарат на планетата.

Сондата "Тянвън-1" е съставена от три елемента - орбитален модул, спускаем апарат и дистанционно управляем колесен роувър. Той е оборудван с четири слънчеви панела и работният му режим е изчислен за три месеца. Роувърът с размер на количка за голф трябва да осъществи анализи на почвата, на атмосферата, да направи снимки и да помогне за картографирането на Червената планета.

"Тянвън-1" трябва да включи двигателите, за да намали скоростта и да се остави на гравитацията на Марс след продължилото повече от шест месеца пътуване от Земята.

Кацането на повърхността на Марс е трудно и затова китайският апарат ще използва парашут, въздушни възглавници и обратна тяга в опита си да се спусне в равнината Утопия на Червената планета, където кацна спускаемият модул на американския космически апарат "Викинг 2" през 1976 г.

Китайската сонда "Тянвън-1" ще достигне до Марс на 10 февруар

Досега само САЩ са осъществили успешно кацане на Марс, осем пъти досега. Американският роувър "Пърсивиърънс" се очаква да се спусне на планетата на 18 февруари, допълва БТА.

Novini.bg
513 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.02.10 | 11:59

1
Иди виж ако не вярваш.

Добави коментар

Водещи новини