Изкуствен интелект пресъздава гласа на покоен певец в нов запис

29 януари 2021 17:12

Изкуствен интелект пресъздава гласа на покоен певец в нов запис
© Pixabay
692 0

Изкуствен интелект пресъздава гласа на популярния южнокорейски фолк рок изпълнител Ким Куанг Сук, починал преди близо 25 години и почитателите му могат да чуят гласа му в нова песен, съобщиха БТА и Ройтерс.

Системата за гласов изкуствен интелект "Сингинг войс синтезис" (Singing Voice Synthesis (SVS) е "научила" 20 песни на Ким с помощта на програма, съдържаща над 700 корейски песни, за да може системата да имитира възможно най-точно стила и гласа на Ким в нова песен, съобщиха от компания "Сюпертоун", пресъздала гласа на покойния изпълнител.

В тв шоу в петък по тв канала Ес Би Ес гласът на покойния Ким изпълнява кавър на песента "I miss you" - балада от 2002 г. на популярния певец Ким Бом Су.

Изкуствен интелект говори български

Най-голямата грижа на екипа била да поиска и получи разрешение от семейството на покойния изпълнител, става ясно от изказване на продуцентката Ким Мин Джи. "Но когато пуснахме аудиозаписа на семейството, те бяха доволни. Първоначално бяха предпазливи, но след като чуха резултата, казаха, че звучи така, сякаш Ким Куанг Сук се е върнал", каза тя.

За да звучи точно и автентично е важно гласът да изпълнява песента с чувство, уточнява главният продуцент на шоуто Нам Санг Мун. "Нотите трябва да се свързват естествено, за да се предадат чувствата, това е ключово за технологията. Разработчиците обучиха изкуствения интелект да имитира точно човешките вокални органи", каза Нам.

Novini.bg
692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини