MediaTek използва TSMC 6-нанометрова технология за нови водещи чипове за 5G смартфони

  • 20 януари 2021 12:12

  • 615
  • 1
MediaTek използва TSMC 6-нанометрова технология за нови водещи чипове за 5G смартфони
© Getty images

Компанията MediaTek Inc заяви в сряда, че ще използва 6-нанометровата технология на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) за производство на чипове за своите най-нови микропроцесори, насочени към първокласни 5G смартфони, предаде БНР.

Тайванската технологична компания MediaTek изглежда е един от първите големи клиенти на новата технология и е сред шепата компании с модемна технология за свързване на телефони към мобилни мрежи за данни, конкурираща се с Qualcomm Inc и Samsung Electronics Co Ltd, съобщава Ройтерс.

Обявените в сряда нови микрочипове, наречени Dimensity 1100 и 1200, надграждат усилията на MediaTek да се насочи към по-скъпите смартфони, при които чиповете Snapdragon на Qualcomm имаха в миналото по-силен пазар дял.

Подобно на Qualcomm и Apple, компанията MediaTek проектира чипове и след това договаря производство за външни фирми. Най-новите чипове ще бъдат произведени в заводите на TSMC по технология за производство, наречена 6-нанометрова. Процесорите на американската Qualcomm се произвеждат от Samsung по 5-нанометрова технология, докато Apple Inc използва 5-нанометровата технология на TSMC.

Qualcomm придобива технологичния стартъп Nuvia за 1,4 млрд. долара

По-малката технология за производство на чипове е по-бърза и по-енергийно ефективна. Предишните чипове на MediaTek използваха 7-нанометров процес, а преминаването към по-нова производствена технология, заедно с напредъка в дизайна на чипа, го правят с 22% по-бърз при изчисляване на задачи, като същевременно консумира 25% по-малко енергия.

Това каза в интервю за Ройтерс генералният мениджър на международните корпоративни продажби на MediaTek Inc - Финбар Мойнихан.

Последвайте канала на

Novini.bg
615 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Viliana

2021.02.23 | 18:26

1
Blackview A7 MediaTek в модел смартфони

Добави коментар

Водещи новини