Учени създадоха робот от лед за изследване на Антарктида и други планети

  • 13 януари 2021 13:30

  • 875
  • 2
Учени създадоха робот от лед за изследване на Антарктида и други планети
© Pixabay

Учени от САЩ са създали първия в света робот от лед, пише "Популярная механика".

Разработката на специалистите от университета на Пенсилвания е с тегло 6,3 килограма и е наречена Айсбот.

Според разработчиците уникалният робот е подходящ за работа в екстремни условия, например за изследване Антарктида и дори на други планети.

Учените отбелязват, че един от недостатъците на останалите съвременни роботи, които се изпращат на други космически обекти е, че рано или късно "излизат от строя" и не могат да бъдат поправени. Според специалистите използването на лед може да се окаже лесна и евтина алтернатива на сложните композитни материали, които не подлежат на ремонт, особено на други планети.

Предимството на Айсбот е, че ще разчита на специална функция за "самолечение с импровизирани средства", например лед.

Направените досега тестове показват, че леденият робот не се "разпада на части", дори когато се движи в помещение при стайна температура. Айсбот освен това е в състояние да се изкачва по равнина с наклон 2,5 градуса.

Учени създадоха робот за тестване на маски

Очевидно е обаче, че и този уникален робот има своя недостатък - годен е за използване само на студени места и планети, допълва БТА.

Novini.bg
875 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
VIRUSSNA IZMAMA

2021.01.26 | 08:52

2
ЕВРЕЙСКИ О.ТПАДЪК 2021.01.25 | 17:05 ТАКА ЛИ ЩЕ УПРАВЛЯВАМЕ ЕВРОПА?? ПРЕЗ ТУИТЪР И ФЕЙСБУК?? НЕЩАСТНИ ЕВРЕЙСКИ С.ВИНЕ.УТРЕ ЕВРЕИТЕ ОТ ТEЗИ САЙТОВЕ И НА ВАС ЩЕ РЕЗНАТ КРИЛЦАТА И ЩЕ ВИ БЛОКИРАТ,КАК ТОГАВА ЩЕ УПРАВЛЯВАТЕ ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ.И КАКВИ СА ТЕЗИ НОВИ РЕСТРИКЦИИ ??? ПЪЛНО СУСПЕНДИРАНЕ НА ВСИЧКО ГРАДЕНО С ХИЛЯДОЛЕТИЯ ЗА ПО МАЛКО ОТ ГОДИНА.ДА ИДВА НОВ ХИТЛЕР И ДА ВИ Е.Б.Е.М МАЙКАТА М.РЪСНА ЕВРЕЙСКА.РАЗСТРЕЛ ЗА ВАС БАРАБАР С ВЕЩИЦАТА МЕРКЕЛ И ТАЗИ ДЪРТА БАБИЧКА ГНУСНА УРСУЛА К.У.Р.В.А.Т.А. .......
Klimatichna IZMAMA

2021.01.26 | 08:50

1
Globalno "zatopliane" ... Temperature se "povishiha " tolkova mnogo ,che Izpania ZAMRUZNA v Led do MINUS 30 gradual i na Ostrovite GB ima do 10-20 sm. SNIAG ... a predi 2008 god. Tam 20 GODINI e NAMALO SNIAG ...

Добави коментар

Водещи новини