Прототипът на космическия кораб "Старшип" се взриви при кацане

  • 10 декември 2020 07:36

  • 1923
  • 3
Прототипът на космическия кораб "Старшип" се взриви при кацане
© Pixabay

Прототипът на американската компания "Спейс екс" беше изстрелян от полигон в щата Тексас в 17.45 часа местно време, съобщава БНР.

Пет минути по-късно той достигна зададената височина и започна плавно спускане. В момента на приземяването, обаче, се взриви.

Космическият кораб "Старшип" прекрати старта на тестов полет в последната секунда

От "Спейс екс" съобщиха в Туитър, че ракетният двигател "Раптър", с който е снабден прототипът, внезапно спрял да работи.

"Старшип" е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона. Тя е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс.

Първият изпитателен полет на кораба "Старшип" на околоземна орбита ще е през 2021 г.

"Старшип" принадлежи към новото поколение тежки ракети-носители на "Спейс екс", които могат да бъдат използвани многократно.

Последвайте канала на

Novini.bg
1923 3

Коментари 3

Добави коментар
Селянин с колело

2020.12.10 | 07:52

1
Не ми е ясно каква е тази мания по космоса.Разсипваме безотговорно прекрасната си планета,а търсим някаква скала да се преселим.Вместо да въведем ред тук,на земята.Планетата ни може да изхрани 15 милиарда.
Стига бе...

2020.12.10 | 10:01

3
...въпросът Ви подсказва, че не сте запознат. Всички телекомуникации, интернет и GPS които ползвате са благодарение на интереса към космоса. Вече има международна правна конституция и правно разпределение на космическото пространство... Друг е въпросът, че това е скъпо занимание, но бъдете сигурни че военната индустрия е силно заинтересована и финансира проектите за "извеждане на товари в орбита". Това че пращат автомобили и хладилници е просто за сеир на "масата". Въпросът е по-скоро, колко ядрено оръжие може да се изведе в земна орбита.
dada

2020.12.10 | 09:18

2
така ще стане, само руснаците могат да правят космически кораби, тия путьовци за къде се забързали :D

Добави коментар

Водещи новини