Капсулата с проби от астероида Рюгу пристигна в Япония

  • 08 декември 2020 12:06

  • 603
  • 1
Капсулата с проби от астероида Рюгу пристигна в Япония
©

Капсулата с проби от повърхността на астероида Рюгу, събрани от японската космическа мисия "Хаябуса-2", пристигна в Япония от Австралия, където бе спусната преди дни, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Пробите са пренесени в изследователски център в Сагамихара край Токио, съобщиха от японското космическо ведомство ДЖАКСА. Малка група служители в агенцията и фенове посрещнаха капсулата пред сградата с плакати "Добре дошла отново". Пробите ще бъдат изследвани там в чиста изолирана среда, за да се избегне външно въздействие. След първоначално обследване в Япония, някои от тях ще бъдат предоставени за изследване и от НАСА и други международни специалисти.

Сонда ще помогне да се разкрият тайните на възникването на живот на Земята

Японските специалисти ще започнат задълбоченото изследване на пробите от капсулата едва след шест месеца, съобщи Томохиро Усуи от ДЖАКСА.

"След процедура по изваждане и сортиране на пробите, след около шест месеца ще можем да предадем образците за непосредствено изследване", уточни той на пресконференция.

На 5 декември "Хаябуса-2" пусна на Земята капсула с образци от астероида Рюгу, с което приключи шестгодишната си експедиция към космическото тяло. Капсулата успешно се приземи на територията на Южна Австралия и бе прибрана от японски специалисти.

Диаметърът на астероида Рюгу (от японски език "Дворец на дракона"), който пресича орбитите на Земята и Марс, е около 900 метра. Астероидът е клас С, като според статистиката на повърхността на такива тела е възможно да има частици вода. Това според учените ще помогне да се разгадае тайната за разпространението на живота във Вселената.

Звезден прах, по-стар от Слънцето, бе открит в метеорит

След като пусна капсулата, японската сонда смени траекторията си и се отправи на нова експедиция към астероида 1998 KY26, който е с диаметър 30 метра. Очаква се през юли 2031 г. "Хаябуса-2" да кацне на повърхността му и да събере проби от грунта, които може да съдържат вода и органични вещества, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
603 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
HEПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.08 | 23:37

1
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ

Добави коментар

Водещи новини