Космическият кораб "Союз МС-17" с трима души екипаж бе изведен в орбита

Пилотираният космически кораб "Союз МС-17" с трима души на борда за мисия на Международната космическа станция (МКС) бе изстрелян в орбита, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. 

Корабът се отдели от ракетата носител "Союз-2.1а" и предприе автономен полет към МКС.

Ракетата бе изстреляна от 31 площадка на космодрума Байконур, Казахстан, в 08:45 часа. Три часа и осем минути по-късно се очаква корабът да достигне до МКС. Скачването е предвидено за 11:52 часа.

Към МКС се отправиха космонавтите на Роскосмос Сергей Рижков и Сергей Куд-Сверчков и астронавтката на НАСА Катлин Рубинс.

Тримата ще прекарат в орбита 177 денонощия. За този период Рижков и Куд-Сверчков ще проведат 55 научни изследвания и експерименти. Предстои им да продължат да търсят точното място на изтичане на въздух от преходния участък на руския модул "Звезда".

Космонавтите ще извършат и две разходки в открития космос. Първото излизане е планирано за ноември 2020 г., а второто - за февруари 2021 г. Целта е подготовка за отделяне на модула "Пирс" през 2021 г., за да се освободи място за новия модул "Наука", който трябва да се скачи през април 2021 г.

Сега на борда на МКС са руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и астронавтът на НАСА Крис Касиди.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет