Създадоха мобилно приложение за сигнали срещу работодателите

Да подадеш сигнал срещу работодателя си в рамките на 1 минута. Мобилно приложение на КНСБ – VOX КNSB , позволява това. Сигналите са анонимни и се разпределят за проверка към институциите.

Приложението е създадено с цел да бори сивия сектор. Оценките са, че у нас той е около 21% от Брутния вътрешен продукт (БВП) годишно, предаде БТВ.

За един ден са проверени над 300 работодатели за работници без договор

Бюджетът губи от него около 400 млн. лв. Около 100 са подадените сигнали през мобилното приложение на синдиката. Най-много са за неизплатени заплати и осигуровки.

Проверките по част от сигналите вече са приключили и действително са констатирани нарушения.Приложението е безплатно. В него могат да се подават сигнали 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. Не се изискват доказателства за твърденията, а просто да се посочи проблемът. Сигналът се преглежда от синдиката и се изпраща към компетентната институция – Инспекцията по труда, данъчните или Комисията за защита на потребителите. След като се извърши проверка, подателят се уведомява за резултата.

Самите сигнали са видими за потребителите на приложението. Така че всеки, който си го свали на телефона, може да прочете от кого се оплакват останалите.

„Когато заедно с работодателя ми икономисаме нещо в момента, в бъдеще време ще загубят със сигурност или от майчинството, или от обезщетението за безработица, или от пенсията“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Коментари

 1. 2020.09.25 | 02:39
  ще има къде да клеветят и да си избиват комплексите! Някои дори от това преживяват ...
 2. 2020.09.24 | 00:38
  Мисля, че това е добър ход, защото преди пак имаше възможност за подаване на сигнали, но жалващите се, трябваше да се представят, а така хората се страхуват и не се оплакваха, не подавах жалби, че работодателите масово ги ощетяват. За никого не е тайна, че в България, българските работодатели в частния бизнес масово не осигуряват хората си на реалните им заплати и така ги цакат докато са живи и работят, а после и като вземат обезщетения за болнични, майчинство и пенсии. Така е - българските работодатели, цакат хората за сметка на собствения си джоб и облага! Така, че сега дано хората да имат повече смелост да подават сигнали, като ще ги подават анонимно. И не е така, че нищо не се прави, започва се от някъде, за да се случат нещата един ден и ние да сме както е в нормалните държави!
 3. 2020.09.24 | 00:24
  И това какво ше промени? Преди време подадох жалба срещу работодател който не ми изплати заплати И нищо! Писмото от инспекцията дори нямаше официален изходящ номер итн Пълна гавра. Инженер Диксокова да си скъса дипломата, за нищо не става!
 4. 2020.09.23 | 22:34
  ЕЙЙЙЙ БУЛ.ГАРИСТААААН ТОВА НЕ Е ЛИ РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА? ЭАЩО СИНДИКАТА ТРЯБВА ДА ВИ ПРАВИ ПРИЛОЖЕНИЯ И ЭАЩО ОПЛАКВАНИЯТА СА ДО СИНДИКАТА А НЕ ДО ДЪРЖАВАТА? ПЪЛНА КОЧИНА НЕ МЕ ЧАКАЙТЕ ДА СЕ ВЪРНА ВЪОБЩЕ
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет