Китайска компания е събирала личните данни на милиони хора по света

Китайска компания, с връзки с армията и разузнаването на страната, е събирала неправомерно огромна база данни, съдържаща подробната лична информация на милиони хора по света, включително известни и влиятелни личности, информира "Монитор", цитирайки "Гардиън".

По данни на изданието, до открието се е стигнало, след като от базираната в Шънджън компания "Джънхуа Дейта" са изтекли данните на 2,4 милиона души, включително на повече от 35 000 австралийци. Информацията включва дати на раждане, адреси, семейно положение, снимки, профили в социални мрежи и други, а клиенти на фирмата са китайската армия и Китайската комунистическа партия.

Както подчертава един анализатор през "Гардиън", базата данни представлява "Кембридж Аналитика на стероиди", като се има предвид скандала с изтичането на лични данни от "Фейсбук" профили по време на президенстската кампания в САЩ преди изборите през 2016 година.

5 млрд. долара глоба грози "Гугъл" за незаконно събиране на лични данни

На нея попада случайно американския учен Кристофър Болдинг, след което той споделя информацията с компанията Internet 2.0 - консултантска фирма в сферата на киберсигурността в Канбера, чиито клиенти са правителствата на САЩ и Австралия.

Internet 2.0 обяви, че е успяла да възстанови информацията за около 250 000 души от изтеклата база данни, включително за 52 000 американци, 35 000 австралийци и близо 10 000 британци. Сред тях са и политици, включително премиерите Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е и Скот Морисън, техни роднини, а също така кралски особи, висши военни и известни личности.

Представител на Джънхуа Дейта обаче отхвръля пред "Гардиън" истинността на информацията за подобен теч на данни.

Коментари

 1. 2020.09.15 | 23:26
  Ако питат на Америка те за всичко са виновни Китайците
 2. 2020.09.15 | 08:23
  Хахаххаха,това според САЩ ли? Ооок...вервам им,шъ знайте...Безскрупулна борба за пазари и на края крадеца вика дръжте крадеца...!
 3. 2020.09.14 | 21:31
  Американските компании ХИЧ НЕ СЪБИРАТ ДАННИ ! Поредната клевета за да оправдаят мръсните си действия и намерения говедата.....
  1. 2020.09.14 | 23:55
   Само да попитам, дали под статията за глобата на Гугъл имате коментар от рода на: Китайските компании ХИЧ НЕ СЪБИРАТ ДАННИ ;)
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет