Британски инженери поставиха рекорд за предаване на интернет данни

Екип учени от лондонския Юнивърсити колидж постигна световен рекорд по пренос на данни по интернет със скорост от 178 терабита в секунда, съобщава в."Дейли мейл".

Предишното върхово постижение принадлежеше на експерти от японския Национален институт за технологии в съобщенията - 172 терабита в секунда, предава БТА.

Лондонските специалисти са успели да постигнат рекорда си, като са използвали много по-висока честота в оптичните влакна. Традиционната е 9 терахерца, а англичаните са приложили 16,8 терахерца.

Какво означава на практика пренос на данни от порядъка на 178 терабита в секунда?  С подобна мощност потребителят би могъл да свали всички заглавия в Нетфликс за по-малко от секунда.

Инженери предлагат лежащ стол за офиси

Лондонските инженери са комбинирали в разработката си различни технологии за усилване, които могат да увеличат мощността на сигнала в по-широка честотна лента. В същото време те са манипулирали фазата, яркостта и поляризацията на светлинния лъч за постигането на максимална скорост.

Изследователите с ръководител д-р Лидия Галдино са избрали този метод, тъй като той може да бъде приложен към съществуващите инфраструктури, като това ще спести много пари. Трябва да бъдат сменени единствено усилвателите по пътя на оптичните мрежи. Един нов усилвател струва от порядъка на 20 хиляди долара.

Коментари

  1. 2020.08.24 | 16:28
    на инженерите
  2. 2020.08.24 | 15:12
    Това не е нищо ново. Преди години постигнаха 1,07 петабита в секунда по оптика.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет