Хакери крадат данни от "умни" уреди

  • 15 август 2020 21:08

  • 1865
  • 4
Хакери крадат данни от "умни" уреди
© pixabay

Хакерите стават все по-изобретателни. Освен през компютърната мрежа, киберпрестъпленията им вече атакуват и други уреди, които използваме - като например прахосмукачка, която управляваме чрез телефона си.

Оказва се, че една хакната прахосмукачка изобщо не е безобидна атака, защото през нея хакерът може да стигне и до мрежата ни в офиса.

Хакери изпразват банкови карти чрез анкета за летни почивки

Пламен Тошев, управляващ директор на фирма за киберсигурност коментира пред БНТ: "Хладилници, прахосмукачки, перални, какво ли не, всичко на практика в нашите домове в момента, върви тенденция да става умно.

А собствениците - по-уязвими. Защото киберпрестъпниците могат да го хакнат. Какво толкова обаче може да извлече хакер от данните на прахосмукачка?

"То е така, но тя, бидейки част от мрежата, на практика е и една врата, една входна точка за всеки един по-добър хакер да пробие цялата мрежа", казва Пламен Тошев.

Влизайки през прахосмукачката, по-опитният хакер може да влезе и в интернет мрежата на дома. Ако пък някой от семейството работи от вкъщи, хакерът може да стигне дори до офис мрежата.

"Може да сканира мрежата, може да види кои устройства, други, се намират в мрежата, къде има отворени места за комуникация и да се възползва от тях, така че да компрометира други устройства", разкри Пламен Тошев.

Тази верига може да бъде спряна лесно. Като слагаме сложни пароли на профилите си, с които управляваме умните устройства. И когато не използваме прахосмукачката си - просто да спрем връзката между нея и телефона.

"Просто да я изключите, когато това е необходимо. И въпреки че правилата за защита са достатъчно лесни, все повече хора стават жертва на собствената си техника", съветва елкспертът. И добавя:" Непрекъснато се наблюдава този ръст и той ще продължи, независимо от пандемията. Което съвсем не означава да изоставим умните устройства. А просто да знаем как да действаме по-умно с тях".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1865 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Мунчо

2020.08.16 | 14:05

4
Глупости на търкалета. Нека да се пробва хакера с новия стандарт на криптиране WPA3. С парола от 24 символа и 2048 битово криптиране на WiFi-то. Рутер за 80 лв ги има тия стандарти, освен опцията за заключване по MAC адрес, с което на практика става невъзможно влизане на неоторизирано устройство в нея.

2020.08.16 | 07:51

3
Умни уреди са тези които работят без да ги управлявам по телефона„ За какъв ми е такава прахосмукачка?
Вашето име

2020.08.16 | 07:33

2
То е като ножа, който има остра и тъпа страна и се ползва откакто има осъзнати хора. Ако не внимаваш ... Същото е и с умните уреди, трябва да се внимава, но нищо повече. С течение на времето ще стават все по сигурни.

2020.08.16 | 06:45

1
От самото начало беше тъпа идея човек да управлява прахосмукачката, пералнята си и т.н от смартфона си. Направо е смешно.

Добави коментар

Водещи новини