Учени откриха въздух, който може да се диша, извън нашата галактика

  • 27 юли 2020 16:34

  • 3202
  • 2
Учени откриха въздух, който може да се диша, извън нашата галактика
© pixabay

Според публикацията на британският таблоид Daily Mail астрономите са идентифицирали молекулен кислород, който образува въздух за дишане, някъде извън нашата галактика - Млечния път.

Жунжи Ван и екип от астрономи от Шанхайската астрономическа обсерватория установиха наличието на кислород за дишане в галактика, известна като Маркарян 231, повече от половин милиард светлинни години от Земята, близо до съзвездието Голяма мечка.

Слънчевата система се е родила след сблъсък на галактики

Маркарианската галактика е най-близката до нашата, която съдържа квазар, както и супермасивна черна дупка или две, според News Observatory. Показанията от светлинните вълни са снети от 30-метровия телескоп IRAM в Гранада, Испания. Тези показания са помогнали на учените да открият доказателства за молекулен кислород в галактиката Маркариан 231.

Мая Йорданова
3202 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Министър на космонавтиката

2020.07.27 | 17:37

2
Най-после.След това дългоочаквано откритие най -после ще мога да спя спокойно.Това е едно от най-големите открития до сега.
Фокк Ит

2020.07.27 | 17:11

1
Ха ха имала квазар , че и като нашата галактика била че и имало 1 не 2 свръх масивни черни дупки. .. вие сте черна дупка малоценност и слабоумие

Добави коментар

Водещи новини