FDА обяви: IQOS с по-малко токсини от цигарите

11 юли 2020 08:00

FDА обяви: IQOS с по-малко токсини от цигарите
©
4679 4

След повече от три години, FDA заяви, че наличните доказателства показват, че при IQOS образуването на вредни и потенциално вредни химикали е по-малко от това на обикновените цигари. Агенцията цитира научни изследвания, доказващи, че пълното преминаване към IQOS значително намалява излагането на такива токсични химикали. Това съобщи Bloomberg, цитирайки Американската агенция по храните и лекарства, късно снощи.

Бездимното изделие на Филип Морис е първият тютюнев продукт, получаващ такова разрешение.

IQOS нагрява тютюна, а не го гори, процес, считан за по-малко вреден от пушенето на конвенционални цигари. Миналата година FDA разреши IQOS, устройство различно от електронните цигари, нагряващо тютюневи късове, да бъде продавано в САЩ, докато преглеждаше заявлението и научните данни за намален здравен риск.

„Данните, предоставени от компанията, показват, че пускането на пазара на тези конкретни продукти с разрешената от FDA информация може да помогне на зависимите пълнолетни пушачи да преминат от конвенционалните цигари с горене към тези нови продукти, като намали излагането им на вредни вещества, но това може да стане само ако те напълно преминат на тях”, заяви Мич Зелер, директор на Центъра на FDA за тютюневите изделия.

Зелер каза, че FDA ще следи как IQOS се използва от потребителите и най-вече вероятността да повиши употребата на тютюн сред младите.

„Важно е да се отбележи, че тези продукти не са безвредни, така че хората, особено младите, които в момента не употребяват тютюневи изделия, не трябва да започват да ги използват или да започват да използват друг тютюнев продукт“, допълни Зелер.

„Коренно различни“

В изявление, главният изпълнителен директор на Филип Морис, Андре Каланцопулос приветства решението на FDA и каза, че това показва, че

„IQOS е коренно различен тютюнев продукт и по- добър избор за пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат“.

Решението беше издадено след близо четири години оценка на научните данни за IQOS.

Компанията подаде заявлението си за модифициран риск пред FDA през декември 2016 г.

Конгресът на САЩ даде правомощия на FDA да регулира тютюневите изделия през 2009 г., създавайки ясен процес за разрешение на нови продукти съдържащи никотин, който да се прилага преди навлизането им на пазара в САЩ, както и процедура, която да дава възможност на тютюневите продукти, които са по-малко вредни от цигарите да бъдат етикетирани, като такива.

Novini.bg
4679 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
И аз пуша

2020.07.10 | 18:39

4
Веднага си го купувам това!
нали

2020.07.10 | 13:31

3
някой е платил на фда

2020.07.10 | 11:51

2
Защо не пишете "Платен материал" поне...
Пушач

2020.07.08 | 20:28

1
Егати тъпата реклама.

Добави коментар

Водещи новини