Кашлицата намалява, а теглото се стабилизира при преминаване към продуктите без дим

02 юли 2020 13:11

Кашлицата намалява, а теглото се стабилизира при преминаване към продуктите без дим
©
2566 0

Резултатите от най-новите научни изследвания показват намаляване на кашлицата, стабилизиране на теглото и подобряване на здравните показатели при пушачите, преминали към устройствата с нагряване на тютюн IQOS.

Намаляване на кашлицата

Известно е, че пушачите обикновено развиват т.нар. "пушаческа кашлица", която е индикатор за хроничен бронхит. Около 40% от тях развиват някаква форма на бронхит, а отказът на цигарите намалява характерната кашлица. Филип Морис Интернешънъл провежда редица клинични проучвания, в които изследва дали устройството за нагряване на тютюн IQOS може да намали появата на кашлица при пушачи, които преминават изцяло на бездимния продукт. Проучването изследва три групи - пълнолетни пушачи в Япония и САЩ, които са продължили да пушат цигари и такива, които са преминали на IQOS, както и пушачи в Европа, които са спрели напълно цигарите за срока на проучването - от три до дванадесет месеца.

Само за няколко седмици след преминаване на IQOS една до две трети от участниците с редовна кашлица в началото на проучването, споделят, че вече не чувстват нужда да кашлят. Намаляването на тези симптоми се запазва до 12 месеца след преминаване на устройството. Според очакванията кашлицата намалява и при пушачите, които спират напълно цигарите по време на проучването, но в много по-малка степен при хората, които продължават да пушат цигари.

Стабилизиране на теглото

Пушачите, преминали на IQOS, запазват сравнително килограмите си, показват резултатите от проучване за ефекта от употребата при преминаване на бездимния продукт по отношение на теглото и риска за сърдечно-съдови заболявания.

При пушачите, преминали на устройството за нагряване, след 12-месечна употреба се наблюдава леко увеличение на теглото от близо 1 кг (0.7кг), докато при тези, които спират напълно да пушат, качват средно близо 4 кг . Данните са от проведеното едногодишно клинично проучване, в което наред с осемте основни биомаркери за потенциална вреда се измерват и рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания.

Световноизвестни лекари също коментираха темата за качване на тегло и рисковете от сърдечно-съдови заболявания при пушачите.

"Не е нужно да отговорим кое е по-добре - да качиш 10 килограма или да не изпушиш 20 цигари днес. Ние просто трябва да намерим решение и за двата проблема", заяви професор Рувен Зимлихман, кардиолог и директор на Института по медицина и хипертония в Израел на виртуална среща за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Според него при преминаването от обикновените цигарите към бездимните алтернативи, качването на тегло ще е по-малко, за разлика от това при спиране изцяло на пушенето, заради запазването на ритуала и получаването на търсената доза никотин от пушачите.

"Преминаването към бездимен продукт, когато се използва като стъпка за последващ пълен отказ от пушене, води до по-лесен отказ на цигарите с по-малко покачване на теглото, отколкото рязкото спиране, често съпроводено с качване на много килограми", заяви професор Зимлихман.

Лекарите напомнят, обаче, че най-доброто, което всеки пушач може да направи, е да спре напълно употребата на продукти с тютюн или никотин и това е крайната цел, към която трябва да се стремим.

Novini.bg
2566 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини