Учени слагат медни частици в предпазните маски

  • 10 април 2020 11:16

  • 1746
  • 0
Учени слагат медни частици в предпазните маски
©

Учени от Чили, страната, която е водещ производител на мед в света, слагат медни частици в предпазните маски срещу коронавируса, предадоха Франс прес и БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Специалистите залагат на антисептичните свойства на този метал, който успешно се справя с бактерии, вируси и гъбички. Две чилийски компании разработиха модели предпазни маски, в които вложиха наночастици от мед.

Според изследвания на американските университети в Лос Анджелис и Принстън новият коронавирус може да оцелее върху пластмаса и неръждаемо стомана от 2 до 3 дни и 24 часа върху картон. За сметка на това, попадне ли на медна повърхност, той бива унищожен за 4 часа.

Коронавирусът може да оцелее върху обувки пет дни

Компанията "Копър 3-ди" разработи предпазни маски за многократна употреба, като използва полимер, в който бяха вложени наночастици от мед. Те притежават сменяем филтър, който може да бъде произвеждан с триизмерни принтери и лесно да заменя стария.

"Наночастиците от мед успешно и бързо разрушават клетъчните киселини на ДНК на вирусите и бактериите", обяснява авторът на разработката Даниел Мартинес, който търси финансиране за масовото производство на маските на цена от 25 щатски долара.

Учени разкриха колко може да оцелее коронавирусът на повърхност или във въздуха

Друга чилийска компания, "Копър къмпани", специализирана в текстилното производство, прибавя към платовете си медни наночастици. "Произвеждаме седмично от 15 до 20 хиляди маски и сме продали цялата своя продукция", коментира директорката на предприятието Лус Брисеко. Тези предпазни средства, подобни на хирургически маски, могат да се перат и да се използват многократно. Те се продават за 10 долара бройката.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини