Изкуственият интелект може да предскаже тежките усложнения от COVID-19

31 март 2020 11:46

Изкуственият интелект може да предскаже тежките усложнения от COVID-19
© Pixabay
969 2

Американски и китайски изследователи обявиха, че са разработили чрез изкуствения интелект програма за предсказване на тежките белодробни усложнения, предизвикани от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24363

При използването на новата разработка ще могат да бъдат лекувани приоритетно застрашените пациенти в условия, при които много здравни системи в света са претоварени.

Програмата с използването на изкуствен интелект, разработен от екипа на Меган Кофи от медицинското училище Гросман към Нюйоркския университет, открива някои съществени индикатори. Те с точност могат да предскажат дали пациентът ще развие острия респираторен дистрес синдром /ОРДС/.

Естония пусна хакерски иновации срещу кризата коронавируса

Той представлява усложнение при заболяването COVID-19, при което белите дробове се изпълват с течност и което убива около 50 процента от хората, които са го получили.

Анализът се осъществява с алгоритъм, получен от 53-ма пациенти, заболели от коронавируса и хоспитализирани в две болници в китайската провинция Уънджоу. Получените данни доказаха, че измененията на нивата на ензима аланин аминотрансфераза , на нивата на хемоглобина и наличието на болки са най-точните индикатори за последващи усложнения. Новата програма е успяла да диагностицира риска от острия респираторен дистрес синдром с 80 процента точност.

Типичните симптоми за COVID-19, като високата температура, определено състояние на белите дробове след скенер и острата имунна реакция досега не бяха в състояние да предскажат дали пациентите, засегнати от лека форма на заболяването, ще развият ОРДС, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24363

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
969 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2020.03.31 | 13:08

2
Какъв изкуствен интелект ви гони бре скъпи журналисти... по всичко личи че става дума за анализ след специфични входящи данни. Ролята на софтуера е просто да го прави по бързо когато става дума за голям брой хора наведнъж...
голям

2020.03.31 | 12:24

1
голям праз. оная дигитализиращата консомолка с дългата шия може същото. къде изчезнаха двете гербераски калинки дето по цял ден ни дигитализираха и ни залихвва с европедалски лозунги????

Добави коментар

Водещи новини