Отложиха изстрелването на телескопа "Хеопс" от космодрума в Куру

  • 17 декември 2019 13:36

  • 448
  • 0
Отложиха изстрелването на телескопа "Хеопс" от космодрума в Куру
© Pixabay

Изстрелването на ракетата "Союз" с европейския орбитален телескоп "Хеопс" за изследване на екзопланети, предвидено за вторник, беше отложено поне с един ден, съобщиха световните агенции.

Ракетата трябваше да стартира от космодрума Куру във Френска Гвиана и да изведе в орбита също и четири други спътника. Преди началото на автоматичната процедура по подготовка на изстрелването се е появил червен код за прекъсване в горната степен на системата на ракетата-носител.

Заради софтуерния проблем и за да не бъдат поети рискове, стартът е бил отложен. "Това е комплексна мисия и не пожелахме да рискуваме", заяви научният ръководител на Европейската космическа агенция /ЕКА/ Гюнтер Хасингер.

Европейското космическо ведомство възнамерява с изстрелването на първия по рода си телескоп не за търсене, а за детайлно изучаване на стотици от около 4000-те хиляди открити досега екзопланети.

Наречен "Хеопс" (CHEOPS - Characterising Exoplanet Satellite), 300-килограмовият апарат е на стойност 50 милиона евро. Телескопът трябва да бъде позициониран на около 700 километра над Земята, като основният му инструмент ще бъде насочен към нощната страна на планетата, за да не пречи слънчевата светлина на гледката му към космоса.

Телескопът "Хеопс" се впуска в мисия за изследване на екзопланети

Оборудван с една камера, "Хеопс" ще се взира в звездите, около които вече е известно, че орбитират екзопланети. Чрез транзитния метод астрономите ще се опитат да определят големината и да изследват атмосферите им, получавайки важна информация за формирането и еволюцията на разнообразни светове извън Слънчевата система.
По време на мисията си "Хеопс" ще изучава между 300 и 500 екзопланети.

Астрономите откриват първата екзопланета преди около три десетилетия с помощта на наземни телескопи. От тогава е даден старт на няколко мисии, чиято цел е да откриват повече нови светове, сред които на "пенсионирания" миналата година космически телескоп "Кеплер" и на изстреляния през април 2018 г. TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Последвайте канала на

БТА
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини