Явор Колев: Хакерите не са Робин Худ

  • 17 септември 2019 18:14

  • 800
  • 5
Явор Колев: Хакерите не са Робин Худ
© Кадър: БТВ

По мои наблюдения медиите и изкуството създадоха романтичния образ на хакерите, правят ги един Робин Худ. А хакерите са мощно оръжие и инструмент в ръцете на организираната престъпност, така че те в никакъв случай не са положителни герои. Това сподели в ефира на ''Лице в лице'' по bTV началникът на отдел ''Киберпрестъпност'' към ГДБОП Явор КолевЯвор КолевКомисар Явор Колев е роден на 14 април 1964 година в семейство на научни работници. Колев  учи в.

,,НАП беше обект на един грабеж, а не на изтичане на данни. Това бе престъпление, извършено от една конкретна компания. Казвам грабеж, защото това бяха данни, които бяха откраднати от пет милиона български граждани и качени в интернет пространството – деяние, което бе класифицирано от прокуратурата като терористичен акт. В тази връзка се надявам в най-скоро време да бъде променен Наказателният кодекс, за да можем да провеждаме разследвания, когато става дума за киберпрестъпления'', коментира Явор КолевЯвор КолевКомисар Явор Колев е роден на 14 април 1964 година в семейство на научни работници. Колев  учи в.

Относно публикуваните снимки на приятелката на кандидата за кмет на София арх. Борислав Игнатов Колев посочи, че това е доста популярно престъпление, което се нарича сексуално отмъщение.

,,Имаме стотици сигнали за такъв тип престъпления и в България има осъдени за това. В случаите жертвите изпадат в много тежко състояние, стига се дори до самоубийство, поради което тези хора трябва да бъдат разглеждани като жертви на сериозни престъпления. В рамките на превенционните програми се срещаме с ученици и коментираме тези проблеми и споделяме подобни случаи с децата, за да не стават жертва на такъв род престъпление. Много е важно децата от ранна детска възраст да се възпитават на киберхигиена'', разкри още началникът на отдел ''Киберпрестъпност''.

Друго известно в тези среди престъпление е т.нар. ''внедряване в междуфирмена кореспонденция'', където чрез хакерски атаки се отмъкват огромни суми от български компании.

,,Компаниите трябва да наблегнат на киберзащитата си и да инвестират в киберсигурността'', каза в заключение Явор КолевЯвор КолевКомисар Явор Колев е роден на 14 април 1964 година в семейство на научни работници. Колев  учи в.

Последвайте канала на

Novini.bg
800 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
О

2019.09.18 | 17:42

5

АМА РАЗБИРА СЕ... ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ПЛАДНЕШКИ РАЗБОЙКО СА РОБИН ХУД, НИЕ СМЕ АНДРЕШКО(ДЕТО ГИ ХРАНТУТИ).

Робин Хут

2019.09.18 | 17:27

4

Ти па си мноу убаф

2019.09.18 | 01:41

3

Този с голaта главъ е най-глупaвия дето е останал на интервюто, както разказа боса му Бойко Борисов да се свети името му!

DEA

2019.09.17 | 19:30

2

shtemi otgovorishli na slednia vupros ot kade si kupi kostiuma rizata vratovruskata i obuvkite i na kakva cena

Европа

2019.09.17 | 18:29

1

Нотингамският шериф може и да е прав, но е далече от истината.

Добави коментар

Водещи новини