Явор Колев: Хакерите не са Робин Худ

По мои наблюдения медиите и изкуството създадоха романтичния образ на хакерите, правят ги един Робин Худ. А хакерите са мощно оръжие и инструмент в ръцете на организираната престъпност, така че те в никакъв случай не са положителни герои. Това сподели в ефира на ''Лице в лице'' по bTV началникът на отдел ''Киберпрестъпност'' към ГДБОП Явор КолевЯвор КолевКомисар Явор Колев е роден на 14 април 1964 година в семейство на научни работници. Колев  учи в.

,,НАП беше обект на един грабеж, а не на изтичане на данни. Това бе престъпление, извършено от една конкретна компания. Казвам грабеж, защото това бяха данни, които бяха откраднати от пет милиона български граждани и качени в интернет пространството – деяние, което бе класифицирано от прокуратурата като терористичен акт. В тази връзка се надявам в най-скоро време да бъде променен Наказателният кодекс, за да можем да провеждаме разследвания, когато става дума за киберпрестъпления'', коментира Явор КолевЯвор КолевКомисар Явор Колев е роден на 14 април 1964 година в семейство на научни работници. Колев  учи в.

Относно публикуваните снимки на приятелката на кандидата за кмет на София арх. Борислав Игнатов Колев посочи, че това е доста популярно престъпление, което се нарича сексуално отмъщение.

,,Имаме стотици сигнали за такъв тип престъпления и в България има осъдени за това. В случаите жертвите изпадат в много тежко състояние, стига се дори до самоубийство, поради което тези хора трябва да бъдат разглеждани като жертви на сериозни престъпления. В рамките на превенционните програми се срещаме с ученици и коментираме тези проблеми и споделяме подобни случаи с децата, за да не стават жертва на такъв род престъпление. Много е важно децата от ранна детска възраст да се възпитават на киберхигиена'', разкри още началникът на отдел ''Киберпрестъпност''.

Друго известно в тези среди престъпление е т.нар. ''внедряване в междуфирмена кореспонденция'', където чрез хакерски атаки се отмъкват огромни суми от български компании.

,,Компаниите трябва да наблегнат на киберзащитата си и да инвестират в киберсигурността'', каза в заключение Явор КолевЯвор КолевКомисар Явор Колев е роден на 14 април 1964 година в семейство на научни работници. Колев  учи в.

Коментари

 1. 2019.09.18 | 17:42

  АМА РАЗБИРА СЕ... ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ПЛАДНЕШКИ РАЗБОЙКО СА РОБИН ХУД, НИЕ СМЕ АНДРЕШКО(ДЕТО ГИ ХРАНТУТИ).

 2. 2019.09.18 | 17:27

  Ти па си мноу убаф

 3. 2019.09.18 | 01:41

  Този с голaта главъ е най-глупaвия дето е останал на интервюто, както разказа боса му Бойко Борисов да се свети името му!

 4. 2019.09.17 | 19:30

  shtemi otgovorishli na slednia vupros ot kade si kupi kostiuma rizata vratovruskata i obuvkite i na kakva cena

 5. 2019.09.17 | 18:29

  Нотингамският шериф може и да е прав, но е далече от истината.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет