Хакери могат да разбият паролата ви само по шума от клавиатурата

  • 20 август 2019 11:46

  • 964
  • 4
Хакери могат да разбият паролата ви само по шума от клавиатурата
© Pixabay

Хакерите могат да разбият паролите ви единствено по шума от клавиатурата когато пишете, сочи ново проучване за киберсигурност, съобщава БТВ.

Според експертите от Южния методистки университет в Тексас ако хакер се сдобие със запис от микрофона на телефона ви, в който се чува натискането на компютърни и телефонни клавиши, той може да отгатне точно кои букви и цифри натискате.

Учените открили тази закономерност след като изследвали звуковите вълни на отделните клавиши на клавиатурата. След като прегледали внимателно всички акустични сигнали, те успели да възстановят с точност 100% всички букви, цифри и комбинации от думи в точната поредност, в която били написани.

Това позволява също разкодирането на лични имейли, пароли за банкови данни и въобще достъп до всичката лична информация на всеки, който използва смартфон или компютър.

Повечето съвременни приложения искат достъп до микрофона на телефона като част от техните изисквания за използване. Това означава, че хакери спокойно могат да създадат приложения с единствената цел да получават записи от телефоните ви или да хакнат вече съществуващи такива, за да имат достъп до микрофона.

“Искахме да изпробваме дали това, което пишете на компютъра си може да бъде уловено от микрофона на телефона ви, който се намира на същата маса или в близост до вас. Отговорът е категорично да”, коментира д-р Ерик Ларсън, част от екипа в Тексас.

Жертвата на хакерите няма да знае, че личните му данни са откраднати. Екипът обаче успокоява, че все пак хакерите ще трябва да отгатнат материалът, от който е направена масата, на която се намира компютърът ви, например. Причината е, че дървото и металът възпроизвеждат звукови вълни по различен начин.

Това е едно от малкото неща, които биха забавили хакерите да разшифроват това, което пишете.

БТА
964 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
7841258

2019.08.20 | 16:16

4

ХАЙДЕ БЕ ,,,,,,,,,,,,,,,разберете кой съм и какво ще стане,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Stamatis

2019.08.20 | 14:03

3

За смартфоните е ясно всяка цифра си има определен тон, но например на лаптопите клавиатурите са "меки" и едва се чува звук при натискане!

2019.08.20 | 11:51

1

А ПО МИРИЗМАТА НА ЧОРАПИТЕ? ХАХАХА КОЙ ГИ СЪЧИНЯВА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ.

2019.08.20 | 12:30

2

ИЗОБЩО НЕ СА ГЛУПОСТИ ТЪПАКО.И ХАКЕРИТЕ СА НАЙ-МАЛКИЯТ ПРОБЛЕМ.СЛУЖБИТЕ ТЕ СЛЕДЯТ И В КЕНЕФА.

Добави коментар

Водещи новини