Проф. Николай Радулов: Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни

  • 17 юли 2019 07:53

  • 1820
  • 2
©

Компютърните системи по света са обект на атаки. Там където са остарели, се случва по-често. В случая с НАП става дума за източване на бази-данни. Тези атаки имат някой, който е отвътре. Най-слабото звено в тези системи са хората, те са уязвими и податливи. Би трябвало прокуратурата да се самосезира. Това заяви бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов в ефира на БТВ.

Страната ни може да бъде санкционирана, заради незащитените лични данни. Възможно е информацията да бъде използвана неправомерно.

„Българските институции трябва сериозно да погледнат на случая. Само преди 5 дни, разбрахме и за пробив на системата за личните данни. Ние живеем във века на информационните технологии“, посочи експертът в областта на достъпа до информация и прозрачността на управлението Александър Кашъмов.

„Най-вероятно през годините са правени одити на тази система и трябва да се погледне и анализират резултатите. Трябва да дадем необходимото време на проверяващите и да не спекулираме, за да се направи проверка и да се установи кой е виновният в случая. Това призова експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„Факт е, че масивът е общодостъпен. Аз лично свалих въпросния архив, за да разбера какви данни има за мен. Бяха общо 57 бази данни. Открих лична информация за себе си, за подавани данъчни декларации и т.н.“, разкри експертът.

„Това, че е правен одит и е завършил с добра оценка, не значи, че всичко е наред“, предупреди Радулов и даде пример одитите на КТБ. Той добави, че има външно одити, които да направят проверките.

„Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни“, подчерта той. По думите му, добрите кадри бягат в чужбина, за да са по-добре платени. В ГДБОП работят със стари и полуразвалени компютри. Трябва да се съберат добри специалисти, с добри заплати само тогава ще имаме добра защита“, даде пример той.

Тулев добави, че това е случай, който е безпрецедентен за страната. За първи път голям обем информация става публично достояние. В света това не е прецедент.

Според него, в случая говорим за външна намеса и пробив на уязвима система. „Необходимо е да се направи външна проверка. Станалото-станало, въпросът е да не го допускаме повече“, каза още Тулев.


 

Мая Йорданова
1820 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
RMM

2019.07.17 | 22:26

2

Как да не може, като у нас всичко може? То вече нямаме и държава, всичко е разграден двор и всеки прави каквото си иска. С мафиотско управление и овчи народ, това е резултата.

Те това е истината

2019.07.17 | 09:44

1

Не само ниско-платени, но и малограмотни, нискочели СДС-тиквеници, назначени по шур-баджанашки седесарски принцип, да се мерят по интелект с хакерите,

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини