Роботите ще "откраднат" милиони работни места до 2030 г.

  • 15 юли 2019 20:43

  • 957
  • 3
Роботите ще "откраднат" милиони работни места до 2030 г.
© Pixabay

Роботите срещу хората. Очаква се до 10 години роботите да откраднат десетки милиони работни места. Прогнозата е на „Оксфорд Икономикс".

Роботите са силни, издръжливи и нямат нужда от почивка, от храна, от вода, нито от сън. Светкавично бързи и сръчни и на тенис масата, даже строят стени, и то в пъти по-бързо и точно от хората.

"Ще ги заменят в много неща, и то в неща, които хората биха искали да ги заменят. Това е тежък физически труд. Труд, изискващ обичайни повтарящи се действия", каза ръководителят на лаборатория "Изкуствен интелект" в София Тех Парк - проф. Валери Младенов, предава Нова Телевизия.

Всяка автоматизирана машина има в пъти по-голяма производителност от човешката.

"Не бива да се притесняваме, даже трябва да се радваме. Ролята на държавата е в това - кои професии ще се развиват, къде човекът ще е силен и кои ще отмрат", заяви проф. Младенов.

Докладът на „Оксфорд Икономикс" оспорва конспирацията, че роботите ще превземат човечеството.

"Роботът е продукт на човека, направен да служи на човека", добави проф. Валери Младенов.

Анализаторите посочват, че колкото места се губят заради роботизацията, толкова да бъдат създадени другаде.

"Много хора ще имат възможност да работят по-интересни неща, да почиват повече. Производителните сили ще бъдат на такова ниво, че потреблението на обществото ще бъде осигурено от работещите машини", добави проф. Младенов.

Сферите, които изискват състрадание, творчество или социален интелект ще съществуват десетилетия напред.

"Роботът няма чувства. Машините с изкуствен интелект могат да стигнат до нива, в които превъзхождат човека, но чувствата помагат да се вземат едни или други решения. Чувствата са дадени на човека от друго място", заяви проф. Валери Младенов.

Едно е сигурно - никога няма да успеят да заменят въображението на човека.

Novini.bg
957 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
oo

2019.07.16 | 08:21

3

Едно време за вкарване на машини във фабриките са убивали, палели, защото машините ще вземат на хората работата... сега с роботите... що създавате паника? И без това хората, които работят подобни нискоквалифицирани работи, вече липсват...

2019.07.16 | 07:54

2

След 10 години най - много да има робот в силиконовата долина и в някой корейски супер смарт град.

кой сега е по голям тарикат?

2019.07.16 | 00:12

1

пълни глупости, тези роботи да не са без пари?? -струват майка си и баща си, все едно че Данчо-кочана, ще си вземе робот и ще продава вместо него царевица по морето

Добави коментар

Водещи новини