Изкуственият интелект - заплаха или възможност. Ела на Webit и научи

  • 10 май 2019 13:45

  • 632
  • 2
Изкуственият интелект - заплаха или възможност. Ела на Webit и научи
©

Следващите няколко години от развитието на човечеството ще бъдат белязани от технологичен напредък в изключително важни области, като изкуствен интелект и роботика. Мнозина вярват, че те напълно ще трансформират обществото към по-добро, докато други са притеснени от опасностите, до които могат да доведат.

Безпрецедентното развитие на изкуствения интелект ще бъде от основните теми по време на Innovate & Plenary Session в рамките на Webit.Festival Europe 2019 - най-голямото събитие за дигитална икономика и иновации в Европа.

Тази година фестивалът очаква да посрещне близо 15 000 посетители от 120 държави. Сред тях можете да откриете лидери в индустрията и бизнеса, топ политици, учени и инвеститори. На сцените на Webit своите знания ще споделят над 450 лектори, а 200 стартъпа, избрани сред 4000 кандидати ще се борят за голямата награда в надпреварата Founders Games - инвестиция от до €200 000. Преди близо 5 години един от най-брилянтните умове, астрофизикът професор Стивън Хокинг, ни предупреди, че изкуственият интелект може да доведе до край на човешкия вид. По време на интервю за BBC, той каза, че развитието на напълно автономни машини може да бъде пагубно за хората. Хокинг отбеляза, че примитивните форми на изкуствен интелект, с които разполагаме сега, вече са доказали своята полезност, но изрази притеснения за последиците от създаването на нещо, което може да изравни или надмине човешките възможности. В същото интервю той каза, че потенциалните позитиви от технологията могат да са огромни, изброявайки прекратяване на войните, болестите и бедността като основни цели, към които трябва да се стремим.

Преди броени месеци Китай обяви, че някои от най-умните ученици в страната са вербувани и ще започнат обучение, за да станат най-младите учени в сферата на оръжията с изкуствен интелект в света. 27 момчета и 4 момичета на възраст под 18 години са били избрани за 4-годишната експериментална програма за разработване на интелигентни оръжейни системи в Пекинския технологичен институт. Стартирането на новата програма е доказателство за акцента, който китайската държава поставя на разработването на изкуствен интелект за военни цели. Армията на САЩ също планира да даде пълен контрол на някои оръжейни системи на автономни работи с изкуствен интелект. Военни експерти смятат, че това ще намали значително времето за реакция на отбранителните системи - нещо, което може да окаже решаващо значение за побеждаване на врага. Експерти от Пентагона вече са осъществили контакт с потенциални производители и учени, които могат да предложат идеите си за наземни бойни машини с възможности за автоматизирано прихващане на вражески цели.

На Webit.Festival Europe можете да научете повече за стъпките, които политици, учени и корпоративни лидери трябва да предприемат, за да гарантират, че човечеството ще използва възможностите на изкуствения интелект по начин, който е полезен за всички ни.

Пълен списък на лекторите на Webit.Festival Europe 2019 можете да видите тук, а билети за събитието можете да закупите тук. Елате на Webit и станете свидетели на Бъдещето, което идва у нас!

Медийно партньорство

 

Последвайте канала на

Novini.bg
632 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Стига прах в очите

2019.05.10 | 19:52

2

Роботите не са проблем Истинският враг е този който им пише порграмите...

Еднозначно - ВРАГ

2019.05.10 | 17:25

1

Всеки различен от нас интелигентен вид е заплаха за човечеството, особено ако е създаден с користни цели.

Добави коментар

Водещи новини