Фейсбук разработва платформа за разплащания, базирана на криптовалута

03 май 2019 10:09

Фейсбук разработва платформа за разплащания, базирана на криптовалута
© Pixabay
418 2

"Фейсбук" (Facebook) вербува десетки финансови компании и онлайн търговци, за да подпомогне стартирането на платежна система, базирана на криптовалута, възползвайки се от своята гигантска социална интернет мрежа, съобщава БНР, позовавайки се на "Уолстрийт джърнъл".

Ако усилието се окаже успешно, то заплашва да хвърли в смут традиционната и доходоносна електронна търговия и вероятно ще се окаже най-масовото приложение на криптовалута. Тази идея идва в момент, когато социалният медиен гигант е под силен натиск от страна на регулатори, потребители и акционерите да се справи с недостатъците в поверителността на личните данни.

В основата на инициативата, която е в ход от повече от година и е с кодово наименование Project Libra, е цифрова валута, която потребителите ще могат да изпращат един на друг и да я използват, за да правят покупки както в рамките на "Фейсбук", така и в интернет, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса.

Тайните планове на "Фейсбук" за нова платежна система включват както инвестиции от традиционните финансови компании, така и потенциала на потребителите на социалната медия, като те ще бъдат възнаградени за дейността си по новата платформа.

"Уолстрийт джърнъл" обаче отбелязва, че препятствията пред проекта са доста високи. Досега дигиталните валути не успяха да се наложат сериозно при различни разплащания. Съществуващата система е пълна с вкоренени интереси и технологични пречки. В същото време непрекъсната битка на "Фейсбук" с потребители, инвеститори и регулатори прави доста деликатен момента да се разработва подобна платформа.

В полза на този план обаче е факта, че една трета от хората в света се логват ежемесечно във "Фейсбук" и всички те се нуждаят да пазаруват различни неща.

Novini.bg
418 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
к

2019.05.03 | 13:01

2

Тоя, дето продава лични данни и всеки месец се появяват нови пробиви в 'социалната' му мрежа ще се занимава и с пари? На печелившите честито. BTW какво ще правят всички в ден като вчерашния - като му хлъцна услугите и половината зомбита ходят като изпуснати?

отворете си очите!

2019.05.03 | 11:04

1

...сега видяхте ли накъде духа вятъра!?!??! ето го невинното момченце, което искало да обедини света....бла....бла...

Добави коментар

Водещи новини