Руски инженери разработват космическа пералня

  • 29 март 2019 18:38

  • 1152
  • 1
Руски инженери разработват космическа пералня
© Pixabay

Ракетно-космическата корпорация "Енергия" започна разработката на първата космическа пералня, която ще позволи да се перат дрехи в космоса, предаде ТАСС.

Започнахме разработването на специална пералня за бъдещи лунни експедиции и други междупланетни кораби, оповести корпорацията в Ютюб.

През 2017 година специалисти от РКК "Енергия" представиха идеята за космическа пералня в статия, публикувана в корпоративното издание "Космическа техника и технология". Там те предлагат дрехите да бъдат обработвани в специална установка посредством въглероден диоксид, който космонавти ще отделят при дишането си. По мнението на специалистите, при температура 31 градуса Целзий и налягане 74 атмосфери той ще премине в течно състояние и ще може да се използва за привеждане на костюмите на екипажа в приличен вид.

Досега в космоса не е изпращан апарат за пране на бельо. На борда на Международната космическа станция няма пералня - космонавти и астронавти просто сменят едно облекло с друго. Причините за това са техническата сложност, свързана с пране в безтегловност, и ограниченият резерв от вода на станцията.

Последвайте канала на

БТА
1152 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кико

2019.03.29 | 20:50

1

Да не пипат нищо свързано с техниката! Да седят пиинат замезват с краставички и паживьом и увидим!

Добави коментар

Водещи новини