Корабът "Союз" с трима космонавти се отдели от МКС и пое към Земята

  • 20 декември 2018 07:02

  • 686
  • 0
Корабът "Союз" с трима космонавти се отдели от МКС и пое към Земята
©

Пилотираният космически кораб "Союз МС-09" с връщащите се трима членове на екипажа на Международната космическа станция се отдели от нея и пое към Земята, съобщи ТАСС, позовавайки се на Центъра за управление на полетите.

От станцията се връщат руският космонавт Сергей Прокопиев и астронавтите на НАСА и на Европейската космическа агенция - американката Серина Ауньон-Чанселър и немецът Александер Герст. Те трябва да се приземят в Казахстан в около 5 часа по Гринуич.

Герст, за когото това е втора мисия, бе командир на станцията. Тази седмица той предаде поста на руснака Олег Кононенко, отбелязва ДПА.

Тримата прекараха повече от 190 дни в станцията, извършвайки експерименти, които биха били невъзможни на Земята.

Те се връщат с кораба "Союз", в обшивката на един от секторите на който през август бе открита миниатюрна дупчица, която бе запушена. Прокопиев и друг руски космонавт - Олег Артемиев, излязоха на 11 срещу 12 декември в открития Космос, отвориха топлоизолацията и премахнаха противометеоритната защита, за да огледат и снимат дупчицата и да вземат проби от повърхността на кораба. Възникналият проблем не е опасен за завръщането им на Земята, тъй като е в този сектор от кораба, която ще се отдели и изгори в атмосферата. Екипажът се намира в спускаемия апарат.

Последвайте канала на

БТА
686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини