Учени от БАН създадоха роботи в помощ на болни деца

  • 08 декември 2018 12:09

  • 953
  • 3
Учени от БАН създадоха роботи в помощ на болни деца
© Кадър: Нова телевизия

Български роботи помагат на болни деца, възрастни и трудно подвижни хора. Става дума не за мечти за бъдещето, а за реални разработки на учените от Института по роботика към БАН.

Хората на науката работят ежедневно и мечтаят много скоро да научат машините сами да претоплят храна, да включват телевизора и дори да ни напомнят кога да си вземем лекарството.

,,Децата го приеха като приятел, все едно е живо същество. Това беше за мен голяма радост'', сподели пред камерата на Нова телевизия доц. Александър Кръстев, научен секретар в Института по роботика към БАН.

,,Този робот е създаден за деца с аутизъм. Той е способен да извършва движения, които децата да ги имитират и по този начин да научат частите на човешкото тяло'', посочи още той и допълни, че машината би могла да оказва помощ и на възрастни хора, като например да им напомня, когато са забравили нещо.

,,Роботът не може да замени човека, но може да му помогне да си реши проблемите'', завърши доц. Кръстев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
953 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
USA

2018.12.09 | 15:51

3

Ние му казваме на това електронни детски играчки и при нас могат да се купят във всеки по-сортиран и изискан детски магазин!! БАСИ и комедиянтите са тия от БАН и не се срамуват да говорят глупости при това!! Боже, защо мразиш България токлкова много!

2018.12.08 | 15:11

2

ДА НАПРАВЯТ РОБОТИ ЗА ДА ИМ СМЕНЯТ ПАМПЕРСИТЕ НА ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ

2018.12.08 | 15:11

1

глупостите на академик Руменин и жена му

Добави коментар

Водещи новини