Астрофизик: Преди 3 млрд. години Марс е бил като Земята - с атмосфера и вода

Изследвайки Марс, може разберем повече за миналото на Земята – как Марс сега е една червена пустиня, а преди 3 млрд. години е бил като Земята – с атмосфера, подобна на нашата, с вода, която е текла на повърхността. Това каза астрофизикът пред БТВ д-р Владимир Божилов по повод откритото от учените подземно езеро на планетата.

"Ако има езеро на Южния полюс, най-вероятно го има и на много други места на Марс. Следващата стъпка е в следващите години е да се анализират данни от други места", коментира д-р Божилов.

Той беше категоричен, че откритието е много важно, тъй като наистина създава огромна вероятност за наличие на живот на Марс. „Не можем да кажем има ли живот в тези солени води, докато не вземем проба и не намерим реални микроорганизми в лаборатория. Смело обаче можем да кажем, че с това вероятността нараства драстично”, отбеляза астрофизикът.

„За да вземем проба 1,5 км под повърхността на Марс, трябва да изпратим нова мисия, която да е специално за полет до Червената планета и прокопаване на нейната повърхност. Мисията, която сега пътува към Марс, ще прокопае 5 м под повърхността му”, допълни той.

Коментари

 1. 2018.07.30 | 13:30
  Цървули!!!Заел съм се със селекцията на специална порода прасета,които ще могат да издържат на суровите Марсиански условия!!!Научният отдел на Моята Крупнишка Бригада кръстоса прасе порода мангалица със морска костенурка,което ще му даде възможност да се гмурка в солените Марсиански водоеми и да диша в силно разредената и съставена основно от въглероден двуокис атмосфера!!!Здравата черупка която обхваща изцяло прасето,ще му помогне да издържи на ниското атмосферно налягане на повърхноста на планетата,а заедно с рунтавата козина ще го предпази от студеният климат!!!Този хибрид ще стане част от екипажите на първите колонизатори на Марс!!!Вече имаме договор с Илон Мъск за доставка на първите екземпляри през 2024 г.!!!
  1. 2018.08.01 | 01:20
   много яко пиши повече
 2. 2018.07.30 | 11:08
  споделят очевидци....
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет