НАСА изстрелва сонда за изучаване на слънчевата корона

  • 21 юли 2018 16:31

  • 3185
  • 1
НАСА изстрелва сонда за изучаване на слънчевата корона
© pixabay

НАСА подготвя изстрелването на уникална сонда с размерите на автомобил за изучаване на слънчевата корона. Това ще се случи на 6 август, съобщава Ройтерс.

Този апарат ще се приближи най-близо в сравнение с всички останали до нашата звезда, за да изследва слънчевата атмосфера, която поражда слънчевия вятър. Космическият апарат Parker Solar Probe ще осъществи 7-годишна мисия и ще се доближи на 6,1 милиона километра от повърхността на нашата звезда. Това е седем пъти по-близо от всяка друга сонда в историята. Предишният апарат, преминал най-близо до Слънцето, беше "Хелиос 2", който се приближи през 1976 година на 43 милиона километра от Слънцето. За сравнение, разстоянието на Земята до нашата звезда е около 150 милиона километра, допълва БТА.

Слънчевата корона генерира слънчевия вятър, един непрекъснат поток от заредени частици, които проникват през Слънчевата система. Непредвидените слънчеви бури предизвикват смущения в магнитното поле на нашата планета и причиняват хаос в телекомуникациите на Земята.

Учените от НАСА се надяват с помощта на новия апарат да могат да прогнозират измененията в космическото обкръжение на нашата планета. Проектът на слънчевата сонда "Паркър" струва на НАСА 1,5 милиарда долара.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3185 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Доволен

2018.07.21 | 21:19

1
Браво на САЩ единствените изследователи на космоса. Успех.

Добави коментар

Водещи новини