Руски товарен космически кораб се скачи с МКС

  • 10 юли 2018 07:17

  • 1830
  • 0
Руски товарен космически кораб се скачи с МКС
© Pixabay (архив)

Руски товарен космически кораб, който потегли рано тази сутрин от космодрума Байконур, Казахстан, се скачи с Международната космическа станция (МКС), предадоха ТАСС и Асошиейтед прес, като се позоваха на руския Център за управление на полетите.

Ракетата носител "Союз-2.1а" бе изстреляна по план в 0.51 ч. българско време. Корабът "Прогрес МС-09", след като се отдели от третата степен на ракетата, продължи самостоятелно своя полет към МКС, с която се скачи в 4.31 ч - с 8 минути по-рано от планираното. За първи път полетът на руски космически кораб към МКС премина по свръхкъса траектория, посочва ТАСС. "Прогрес" се скачи със станцията само 3 часа и 40 минути след като потегли от Земята. Досега руските космически кораби достигаха до МКС за шест часа или за две денонощия, предаде БТА, цитирайки АП.

След още едно изпробване на по-бързия подход с товарен кораб "Прогрес", той може да бъде използван и при пилотиран космически кораб "Союз МС", съобщи високопоставен представител на предприятието производител, РКК "Енергия", цитиран от ТАСС. Новият метод е станал възможен благодарение на разработването на нова версия на ракетата носител "Союз". Тя извежда кораба на орбита с по-висока прецизност, обясни Роскосмос. Руската космическа агенция се е опитала да изпробва новата маневра още миналата година, но се е отказала поради технически причини. Корабът достави днес на борда на МКС около 2,5 тона полезен товар - гориво, научно оборудване, храни, медикаменти и други. Екипажът на станцията в момента се състои от трима американски астронавти, техен германски колега и двама руски космонавти, посочва АП.

Филип Епитропов
1830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини